Az Európai Bizottság a tanulási zavarokra vonatkozó polgári kezdeményezést vesz nyilvántartásba

Külföld, 2022.09.28

Az Európai Bizottság úgy határozott, hogy nyilvántartásba vesz egy, a sajátos tanulási zavarok uniós szintű kezelését sürgető európai polgári kezdeményezést.

A brüsszeli testület szerdai közleménye szerint a kezdeményezés célja, hogy megkönnyítse a sajátos tanulási zavarokkal, például diszlexiával, diszkalkuliával, diszgráfiával küzdők oktatásban való részvételét.

A kezdeményezés benyújtói aggasztónak tartják, hogy a tanulási zavarok fogalommeghatározásai, valamint a felismeréshez és segítségnyújtáshoz alkalmazott módszerek tagállamonként eltérnek. A szervezők arra kérik az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő közös iránymutatásra irányuló javaslatot a tanulási zavarok felismerésére és kezelésére vonatkozóan, biztosítva az ilyen zavarokkal küzdők számára a megfelelőbb integrációt az oktatási rendszerbe, a szabad mozgáshoz való joguk gyakorlása során is. A kezdeményezésben emellett felkérték a brüsszeli testületet, hogy jelentős mértékben járuljon hozzá a sajátos tanulási zavarokkal kapcsolatos kutatáshoz.

Mivel az európai polgári kezdeményezés megfelel a formai követelményeknek, a brüsszeli testület úgy ítélte meg, hogy az jogilag elfogadható. A javaslat tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!