Az Európai Bizottság az uniós jogalkotási folyamat javítására és hatékonyabbá tételére tett javaslatot

Külföld, 2021.04.29

A koronavírus-járványt követő időszakban Európa gazdasági helyreállítása érdekében minden eddiginél fontosabb, hogy a jogalkotás a lehető leghatékonyabb legyen, ezért az Európai Bizottság a jogalkotási folyamat javítására, az európai uniós jogszabályok elfogadásának egyszerűsítésére tesz javaslatot - közölte Maros Sefcovic, a brüsszeli bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke csütörtökön.

Maros Sefcovic mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a hatékony és minőségi jogalkotás valamennyi uniós intézmény közös célkitűzése és felelőssége, ezért az Európai Bizottság az EU-intézmények, a tagállamok és az érdekelt felek, köztük a szociális partnerek, a vállalkozások és a civil társadalom közötti együttműködés javítását kívánja elérni.

A javaslat részleteit ismertetve elmondta: a jelenlegi és jövőbeli kihívások gyors kezelése érdekében a brüsszeli testület egyebek mellett a beruházásokat hátráltató akadályok felszámolását és a bürokrácia csökkentését, a nyilvános konzultációk egyszerűsítését javasolja. Támogatni kívánja a jelen és jövő igényeinek megfelelő infrastruktúra kiépítését. Az állampolgárok és a vállalkozások terheinek csökkentése érdekében el kívánja érni, hogy az újonnan bevezetett terheket az azonos szakpolitikai területre vonatkozó egyenértékű terhek megszüntetésével ellensúlyozzák, különös figyelemmel a jogszabályok alkalmazásának következményeire és költségeire, főként a kis- és középvállalkozások esetében.

Az uniós bizottság az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak általános érvényesítésére törekszik annak biztosítása érdekében, hogy valamennyi jogalkotási javaslat hozzájáruljon a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődést célzó uniós menetrendhez. Ezzel összefüggésben a jogalkotási folyamat javítását javasolja a fenntarthatóság és a digitális átállás támogatására is.

A bizottság továbbá stratégiai előrejelzést kíván beépíteni a szakpolitikai döntéshozatal rendszerébe annak biztosítására, hogy az megfeleljen a jövő kihívásainak, figyelembe véve például a zöld, a digitális, a geopolitikai és a társadalmi-gazdasági területen kialakuló irányzatokat - mondta. A javaslat végezetül arra vonatkozóan is megfogalmazott tanácsokat, hogy miként lehetne az uniós jogszabályokat könnyebben betartani, valamint hatékonyabbá és alkalmasabbá tenni a jövő kihívásainak kezelésére - közölte az uniós biztos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!