Az Európai Bizottság fokozni kívánja az egységes piacon zajló szabványosítás hatékonyságát

Külföld, 2018.11.22

Az Európai Bizottság cselekvési tervet terjesztett elő annak érdekében, hogy az egységes piacot szolgáló harmonizált szabványok kidolgozása terén fokozza a hatékonyságot, az átláthatóságot és a jogbiztonságot.

Elzbieta Bienkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos elmondta, az uniós bizottság az előterjesztett intézkedésekkel biztosítani kívánja, hogy az európai szabványosítási rendszer megfeleljen a gyorsan változó technológiai fejlődés, a kialakuló gazdasági trendek és növekedési modellek kihívásainak.

Mint hangsúlyozta, a jól működő szabványosítási rendszer segíteni fogja Európát abban, hogy megtartsa lépéselőnyét, és igazodjon azokhoz a változásokhoz és lehetőségekhez, amelyeket az internet, a nagy adathalmazok, a korszerű gyártás, a robotika, a háromdimenziós nyomtatás, a blokklánc technológiák és a mesterséges intelligencia kínálnak.

"Biztosítani kívánjuk ugyanakkor, hogy szabványaink magas szintű biztonságot, egészség-, fogyasztó- és környezetvédelmet garantáljanak az európaiak védelme érdekében" - fogalmazott.

A bemutatott dokumentum áttekintést ad az európai szabványosítási rendszer működéséről, felméri az elmúlt években elindított kezdeményezések eredményeit, és intézkedési javaslatokat terjeszt elő.

Az uniós bizottság bemutatott prioritásai között van a szabványok terén fennálló lemaradás lehető leggyorsabb megszüntetése mellett, a belső döntéshozatali folyamatok ésszerűsítése, különös tekintettel az arra vonatkozó döntésekre, hogy harmonizált szabványokra való hivatkozásokat tesznek közzé az unió hivatalos lapjában. A bizottság iránymutatást javasol kidolgozni a szabványosítási rendelet végrehajtásának gyakorlati vonatkozásairól, valamint a tanácsadói rendszer folyamatos megerősítését szorgalmazza a harmonizált szabványok gyors és megbízható értékelésének és a hivatalos lapban kellő időben való közzétételének elősegítése érdekében.

A tájékoztatás szerint az európai szabványok valamennyi uniós tagállamban felváltják a nemzeti szabványokat, így megkönnyítik azok felhasználóinak bejutását az egységes piacra.

A harmonizált szabvány valamely elismert európai szabványügyi szerv által, az Európai Bizottság felkérésére kidolgozott európai szabvány. E szabványok az uniós jog részévé válnak, és alkalmazásuk esetén az egész egységes piacon biztosítják a gyártók számára az uniós jogszabályok követelményeinek való megfelelést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!