Az Európai Bizottság fokozottabban lép fel a gyermekek szexuális zaklatása, a drogok és az illegális lőfegyverek elleni küzdelemben

Külföld, 2020.07.24

Az Európai Bizottság fokozottabb fellépést jelentett be pénteken a gyermekek szexuális zaklatása, a drog- és az illegális lőfegyver-kereskedelem és -használat elleni küzdelemben.

A gyermekkel szembeni szexuális visszaélések elleni kezdeményezés célja, hogy Brüsszel egy uniós adatközpontot, megelőzési hálózatokat és erős jogi keretet hozzon létre, amely magában foglalja a kiskorúak szexuális zaklatása és kizsákmányolása elleni meglévő uniós jogszabályok teljes körét, és segíti azok végrehajtását.

Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Európában - uniós becslések szerint - ötből egy gyermek erőszaknak esik áldozatul. Közölte, hogy az elmúlt 9 évben több mint 700 ezer bejelentés érkezett gyermekkel szemben elkövetett online szexuális zaklatásról. Hozzátette: a koronavírus-járvány alatt a helyzet tovább rosszabbodott. Felhívta a figyelmet, hogy a kiskorúakra vadászó pedofilok egyre kifinomultabb módszereket használnak áldozataik becserkészésére.

A kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos fellépésről a biztos úgy nyilatkozott, hogy fokozott intézkedésekre azért van szükség, mivel Európa már nemcsak a fogyasztó, hanem a drogtermelő, -exportáló kategóriába is beletartozik. A tiltott kábítószerek piacának becsült kereskedelmi értéke évente 30 milliárd euró csak Európában - tette hozzá.

A bizottság által javasolt biztonsági intézkedések a kábítószerek tiltott kereskedelmének minden szempontjára összpontosítanak, a szervezett bűnözői csoportoktól a külső határok kezeléséig, a tiltott forgalmazásig és az előállításig. Emellett fokozott figyelmet fordítanak a megelőzésre és a drogproblémák társadalmi szempontjaira is.

A bizottság továbbá uniós szintű intézkedéseket vázolt fel, amelyek a jogalkotáson, az operatív tevékenységeken, a képzésen és az uniós finanszírozáson keresztül kezelik a lőfegyverek illegális használatában rejlő kockázatokat.

A pénteken bemutatott intézkedések részei az Európai Unió biztonsági stratégiájának, amely meghatározza az Európai Uniót érintő terrorista és biztonsági fenyegetések hatékony uniós kezeléséhez szükséges legfontosabb intézkedéseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!