Az Európai Bizottság határozott fellépést szorgalmaz a biztonsági prioritások megvalósításáért

Külföld, 2018.10.10

Az Európai Bizottság jelentést tett közzé a hatékony biztonsági unió megvalósítása terén elért előrehaladásról és felkérte az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy sürgősen végezzék el az elsődleges fontosságú, a biztonság erősítését célzó kezdeményezésekkel kapcsolatban még hátralévő feladatokat - közölte az uniós bizottság szerdán.

Noha az Európai Unió már számos jogalkotási javaslatot elfogadott, a biztonsági unió kiépítésének befejezéséhez további fellépésre van szükség még a 2019 májusában esedékes európai parlamenti választások előtt hangsúlyozta a közlemény.

A tájékoztatás szerit az uniós bizottság Európa kibertámadásokkal szembeni ellenálló képességének növelését és kiberbiztonsági képességeinek bővítését, valamint az európai parlamenti választások biztonságának védelmét célzó javaslatok mielőbbi véglegesítését szorgalmazza. Azt kívánja elérni, hogy az online terrorista tartalmak terjesztésének megakadályozására irányuló új szabályok elfogadására sor kerüljön még a tavaszi európai parlamenti választások előtt.

A bizottság célja annak elősegítése, hogy az uniós biztonsági, migrációkezelési és határigazgatási információs rendszerek hatékonyabban működjenek együtt egymással, továbbá hogy gyorsan lezáruljon az uniós információs rendszerek - az Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszer (ECRIS), az Eurodac és a Vízuminformációs Rendszer (VIS) - továbbfejlesztése.

A határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelem érdekében biztosítani kell, hogy a rendőrség és az igazságügyi hatóságok online, valamint más tagállamokban is lenyomozhassák a bűncselekményekkel kapcsolatos információkat. A bizottság véleménye szerint ehhez az európai ügyészség hatáskörét ki kell terjeszteni a határon átnyúló terrorista bűncselekmények nyomozására is. Az EU belső biztonsága érdekében az uniós határvédelmet meg kell erősíteni az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség és az Európai Unió Menekültügyi Ügynökség (EASO) mandátumának kiszélesítése, továbbá a visszatérésre vonatkozó uniós szabályok megerősítése által - fogalmazott a közlemény.

A tájékoztatás szerint az unión belüli biztonság növelésére irányuló tagállami erőfeszítések támogatására az Európai Bizottság 70 millió eurót (mintegy 22,5 milliárd forint) különített el a 2018-2019-es időszakra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!