Az Európai Bizottság intézkedéseket javasolt az adatmegosztás és az európai adatterek kialakításának előmozdítására

Külföld, 2020.11.25

Az Európai Bizottság új szabályokat javasolt az adatmegosztás előmozdítására és az európai adatterek kialakításának támogatására annak érdekében, hogy egy megbízható európai keretben jobban ki lehessen aknázni az egyre gyarapodó adatokban rejlő lehetőségeket - közölte az uniós bizottság szerdán.

A közlemény ismerteti: becslések szerint a köz-, a magán- és az üzleti szféra által létrehozott adatok mennyisége az ötszörösére növekszik 2018 és 2025 között.

Az új rendelet elfogadására irányuló javaslattervezet szerint a szabályozás unió-szerte egyszerűsíteni fogja az adatmegosztást a különböző ágazatok között, hogy alternatív európai modellt kínáljon a legnagyobb technológiai platformok adatkezelési gyakorlatával szemben, és elősegíti, hogy az emberek és a cégek nagyobb ellenőrzést gyakorolhassanak saját adataik felett.

Az új rendelet lehetővé fogja tenni az európai ágazati - például egészségügyi vagy energetikai - adatterek létrejöttét. Alternatívát kínál majd azon nagy technológiai platformok adatkezelési módszereihez képest, amelyek a nagy adatmennyiségek ellenőrzésére épülő üzleti modelljeikkel jelentős piaci erőre tehetnek szert.

A javaslatban felvázolt új modell az úgynevezett adatközvetítők semlegességére és átláthatóságára épít. A semlegesség biztosítása érdekében az adatokat megosztó közvetítők nem kereskedhetnek az adatokkal saját számlájukra, és szigorú titkosítási követelményeknek kell megfelelniük.

A rendelet számos intézkedést tartalmaz az adatmegosztásba vetett bizalom növelésére, és hogy könnyebbé váljon egyes, a közszféra tulajdonát képező adatok további felhasználása. A cél, hogy az európaiak számára olyan eszközök álljanak rendelkezésre, amelyek segítségével maguk rendelkezhetnek az általuk létrehozott adatok felett, és ezzel összhangban a vállalatok és a polgárok könnyebben és biztonságosabban tudják hozzáférhetővé tenni adataikat a közjó érdekében - hangsúlyozza a közlemény.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!