Az Európai Bizottság nyilatkozattervezetet terjesztett elő a digitális átalakulásra irányadó jogokról és elvekről

Külföld, 2022.01.26

Az Európai Bizottság az Európai Unión belül mindenkire érvényes nyilatkozatot terjesztett elő a digitális jogokról és elvekről, hogy mindenkinek egyértelmű hivatkozási alapot és iránymutatást nyújtson az új technológiák alkalmazására vonatkozóan.

A brüsszeli testület felkérte az Európai Parlamentet és az Európai Unió Tanácsát, hogy vitassák meg azt, majd idén nyárig a legmagasabb szinten hagyják jóvá - tették hozzá.

Az uniós bizottság szerint megfizethető és nagy sebességű digitális összeköttetést kell biztosítani mindenütt és mindenkinek, jól felszerelt tantermekre és digitálisan képzett tanárokra van szükség, valamint zökkenőmentes hozzáférést kell biztosítani a közszolgáltatásokhoz, és biztonságos digitális környezet kell teremteni a gyermekeknek. A digitális termékek környezeti hatásaira vonatkozó, könnyen érthető információkat kell közzétenni, és meg kell erősíteni a személyes adatok felhasználása és megosztása feletti ellenőrzést.

Az uniós bizottság szerdán közzétett közleményében hangsúlyozza, hogy az uniós jogi keretben rögzített jogoknak, valamint az elvek által kifejezésre juttatott európai értékeknek az online térben épp úgy érvényt kell szerezni, mint az offline világban.

A nyilatkozat középpontba helyezi a szolidaritás és az inkluzivitás támogatását, a választás szabadságának biztosítását. Elősegíti a digitális nyilvános térben való részvételt. A testület az egyének biztonságának, védelmének és szerepvállalásának fokozását, valamint a digitális jövő fenntarthatóságának előmozdítását tűzte ki célul - írták.

"Gondoskodni kell arról, hogy e jogok és elvek unió-szerte érvényre jussanak az emberek mindennapi életében" - fogalmaztak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!