Az Európai Bizottság nyilvántartásba vesz egy környezetvédelemről szóló új európai polgári kezdeményezést

Külföld, 2021.10.27

Az Európai Bizottság bejelentette szerdán, hogy nyilvántartásba veszi a Cselekvési felhívás a környezetvédelem érvényesítésére az összes szakpolitikában elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő javaslatot olyan jogszabály elfogadására, amely biztosítja, hogy a tagállamok a nemzeti intézkedéseik elfogadásakor, vagy a meglévő szabályozások módosítása estén figyelembe vegyék a környezetvédelmi szempontokat.

A szervezők szerint az Európai Bizottságnak meg kell védenie és javítania kell az európaiak életminőségét, miközben védi a különféle fajokat és a természeti környezet egészét.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint jogi szempontból elfogadható a kezdeményezés, ezért a nyilvántartásba vétele mellett döntött. A javaslat tartalmát a brüsszeli testület ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A szerdai regisztrációt követően a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, amire egy év áll a rendelkezésükre. A szabályok értelmében, ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a brüsszeli testületnek reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az unió értékeivel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!