Az Európai Bizottság nyilvántartásba veszi a rovarok élőhelyeinek javítását célzó polgári kezdeményezést

Külföld, 2019.05.15

Az Európai Bizottság bejelentette szerdán, hogy nyilvántartásba veszi a Mentsük meg a méheket nevű, a biológiai sokféleség védelmét és a rovarok élőhelyeinek javítását célzó európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezők arra kérik fel az Európai Bizottságot, hogy fogadjon el jogszabályokat a rovarok élőhelyeinek megőrzésére és javítására, amelyek a környezet sértetlenségét jelzik.

A polgári kezdeményezés középpontjában egyebek mellett a biológiai sokféleség elősegítésének a közös agrárpolitika általános céljává tétele áll. Javaslatot tesz a növényvédő szerek használatának jelentős csökkentésére, a káros növényvédő szerek kivétel nélküli betiltására és a támogathatósági kritériumok megreformálására. Céljai között szerepel a mezőgazdasági területek strukturális sokféleségének elősegítése, a tápanyagok mennyiségének hatékony csökkentése, a természetvédelmi területeket hatékony kialakítása, a kutatás és az ellenőrzés fokozása, valamint az oktatás javítása.

A bizottsági közlemény szerint, a kezdeményezés nyilvántartásba vételére május 27-én kerül sor. Ezt követően egyéves időszak áll a szervezők rendelkezésére a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az Európai Bizottság három hónapon belül megvizsgálja a kezdeményezést, és reagál rá. A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az unió értékeivel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!