Az Európai Bizottság szerint lezárható Romániával az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus

Külföld, 2022.11.22

Románia kötelezettségvállalásainak végrehajtása és a folytatódó reformok szavatolni fogják, hogy az igazságszolgáltatás megerősítését és a korrupció elleni küzdelmet célzó új jogszabályok kialakítása terén elért eredmények fenntarthatóak és visszafordíthatatlanok legyenek, így sor kerülhet az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) lezárására - közölte az Európai Bizottság kedden.

Az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust 2007-ben, Románia uniós csatlakozásakor átmeneti intézkedésként hozták létre, hogy elősegítsék az ország folyamatos erőfeszítéseit az igazságügyi reform, valamint a korrupció elleni küzdelem terén.

A brüsszeli testület kedden közzétett jelentése elismeréssel nyugtázta, hogy Románia jelentős erőfeszítéseket tett, hogy eleget tegyen az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus összes ajánlásának. Az elért előrelépés elegendő az uniós csatlakozáskor vállalt kötelezettségeinek teljesítéséhez, és így mindegyik értékelési kritériumot megnyugtatóan le lehet zárni.

Közölték, mostantól az uniós bizottság nem a mechanizmus keretében követi nyomon a kötelezettségvállalások romániai helyzetének alakulását, és készít róla jelentéseket, hanem az éves jogállamisági ciklusban folytatja a nyomon követést. A testület az összes többi tagállamhoz hasonlóan az éves jogállamisági jelentésben teszi közzé a tagállami jelentéseket.

Az egyes romániai reformintézkedések között kiemelték: fontos az igazságszolgáltatásról szóló, közelmúltban elfogadott törvények és az igazságszolgáltatás fejlesztésére vonatkozó új stratégia. Ami a korrupció elleni küzdelmet illeti, a román parlament javította a politikai mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó eljárást, és hatékonyan működnek azok a romániai intézmények, amelyek felelősségi körébe tartozik a feddhetetlenségre és az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok alkalmazása, valamint a bűncselekményből származó vagyoni eszközök kezelése és visszaszerzése. Végezetül Románia gyors előrelépést ért el büntető törvénykönyvének felülvizsgálata, valamint feddhetetlenségi keretének megszilárdítása terén is - közölték.

Fontos, hogy Románia az éves jogállamisági jelentés ciklusán belül és az uniós jogállamisági eszköztár más elemeinek támogatásával továbbra is következetesen dolgozzon a jelentésben meghatározott fennmaradó kötelezettségvállalások konkrét jogszabályokba való átültetésén és folyamatos végrehajtásán - tette hozzá az Európai Bizottság.

Románia - Bulgária mellett - 2007-es európai uniós csatlakozásakor vállalta, hogy az igazságszolgáltatásában tapasztalható hiányosságokat felszámolja, a reformfolyamatot pedig az Európai Bizottság az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus (CVM) keretében követi figyelemmel, és következtetéseiről rendszeresen országjelentéseket tesz közzé.

Románia számára azért is fontos a CVM lezárása, mert több uniós tagország ettől tette függővé felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségbe. Az eredeti menetrend szerint Romániának 2011-ben kellett volna csatlakoznia az övezethez. A román igazságszolgáltatás működésének hiányosságai és a korrupció miatt 2012-ben Franciaország és Németország megakadályozta Románia schengeni csatlakozását, később hasonló okok miatt Hollandia emelt vétót Románia schengeni tagsága ellen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!