Az Európai Bizottság terveket jelentett be az adatok egységes piacának létrehozására

Külföld, 2020.02.19

Terveket jelentett be az adatok egységes piacának létrehozására szerdán közzétett új digitális stratégiájában az Európai Bizottság, amelynek várakozásai szerint a könnyebben hozzáférhető adatok abban is segítenék a kontinens vállalatait, hogy felvegyék a versenyt amerikai és kínai riválisaikkal, például a mesterséges intelligencia terén.

"Létre fogjuk hozni az adatok egységes piacát, 4-6 milliárd eurónyi beruházást szeretnénk generálni az adatterek és a felhőinfrastruktúra terén" - közölte Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke.

Szakértők szerint az Európai Unió globálisan lemaradt a digitális innováció első hullámában, egyebek mellett a közösségi média, az online vásárlás, az okostelefonok területén, így fontos lenne megerősíteni a pozícióit, és ehhez az is engedhetetlen, hogy az európai cégek ne függjenek az amerikai és ázsiai vállalatok biztosította adatoktól.

Az Európai Bizottság reményei szerint a nagy ipari vállalatok által gyűjtött adatok jobb felhasználásával az EU-s vállalkozások az innováció következő hullámában ismét az élre törhetnének.

A stratégia lefektette a mesterséges intelligencia használatának világos és szigorú szabályait, amelyek érvényesítik a közösségi előírásokat a személyes adatok kezelése és a fogyasztóvédelem terén. A magas kockázatú területeken, a rendvédelemben, az egészségügyben vagy a közlekedésben ezen rendszereknek átláthatónak, nyomon követhetőnek kell lenniük.

Mint a közleményben írták, a társadalom minden rétege számára működőképes, emberközpontú, tisztességes és megbízható digitális átalakulást szorgalmaznak, amely emellett elősegíti a fenntartható fejlődést, élénkíti a gazdaságot, új lehetőségeket nyújt a vállalkozások számára. A digitális technológia kulcsfontosságú eszköz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a zöld gazdaságra való átállásban - emelték ki.

"Új stratégiánk lefedi a főbb területeket: a kiberbiztonságot, a kritikus infrastruktúrákat, a digitális oktatást, a demokráciát, illetve a médiát. A digitális Európának képviselnie kell a legfontosabb értékeinket, a nyitottságot, sokszínűséget, demokráciát" - húzta alá von der Leyen.

Margrethe Vestager digitális ügyekért felelős uniós biztos rámutatott: "A digitalizációból az élet minden területén származnak előnyök. Biztonságosabb közlekedés, alasonyabb károsanyag-kibocsátás, fejlettebb orvostudomány, amely a mesterséges intelligencia segítségével korai szakaszban képes felismerni a betegségeket."

Thierry Breton belső piacért felelős biztos fontosnak nevezte, hogy az európai vállalatok hozzáférjenek az adatállományokhoz, és ezáltal európai értékeket teremtsenek. "Európának a digitalizációs verseny győztesének kell lennie" - mondta.

A stratégia irányelveket, keretrendszereket tartalmaz az adatok és a mesterséges intelligencia felhasználásáról, amelyeket most konzultációra bocsátanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!