Az Európai Bizottság új intézkedésekkel segítené az adóvisszaélések elleni küzdelmet

Külföld, 2020.07.15

Az Európai Bizottság intézkedéscsomagot fogadott el, amellyel az adózást kívánja méltányosabbá tenni azáltal, hogy fokozza az adóvisszaélések elleni küzdelmet, visszaszorítja a tisztességtelen adóversenyt és növeli az adózás átláthatóságát - közölte Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos szerdán.

Az olasz uniós biztos sajtótájékoztatóján azt mondta, az új adócsomag egyben hozzájárulhat a koronavírus-járványt követő európai gazdaság helyreállításához és hosszú távú növekedéséhez. A csomag az adózási szabályok és eljárások egyszerűsítését is szolgálja az üzleti környezet javulása érdekében. Ez magában foglalja az adózási akadályok és az adófizetőkre nehezedő adminisztratív terhek felszámolását számos ágazatban, hogy a vállalkozások könnyebben tudjanak boldogulni és növekedni az egységes piacon - mondta.

A tervezett intézkedések könnyítenek az adóbevalláson és befizetésen, felszámolják a vitarendezés meglévő akadályait. Segítséget nyújtanak a tagállamoknak az adócsalás elleni hatékonyabb küzdelemben, valamint az adózási fegyelem javítása és az adminisztratív terhek csökkentése terén.

Automatikussá válna a tagállamok közötti információcsere az online platformok forgalmáról. Megerősítenék és pontosítanák a tagállamok együttműködésének szabályait, például a közös adóellenőrzések terén.

A felvázolt javaslat mellett az Európai Bizottság az unión belüli adóversennyel és káros adózási gyakorlatokkal foglalkozó magatartási kódex reformját indítványozza. Így például javításra szorul a nem együttműködő országok és területek uniós jegyzéke, amely a nemzetközileg elfogadott követelményeket nem teljesítő unión kívüli országokról nyújt áttekintést.

"Az uniós jegyzék már eddig is a jó adóügyi kormányzásra vonatkozó normák elfogadására ösztönözte az unión kívüli országokat, de még többet kell tenni" - fogalmazott.

A javaslat ezen túlmenően felvázolja a fejlődő országokkal való adóügyi együttműködésre vonatkozó uniós megközelítést, összhangban a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrenddel - tette hozzá Gentiloni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!