Az Európai Parlament új Afrika-stratégiát fogadott el

Külföld, 2021.03.25

Az Európai Parlament csütörtökön új átfogó Afrika-stratégiát fogadott el, amelynek középpontjában a kontinens megerősítésének támogatása és az emberi erőforrások, az oktatás, az egészségügy, illetve a mezőgazdaság fejlesztése áll. Az európai uniós képviselőtestület tagjai azt hangsúlyozzák, hogy az EU és Afrika közötti kapcsolatoknak túl kell lendülniük az "adományozó-kedvezményezett" megközelítésen, és a déli kontinenst egyenrangú félként kell kezelni a közös munkában.

A képviselők jelezték továbbá, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az afrikai bevándorlók és menekültek méltóságára. A migrációval kapcsolatban azt szorgalmazzák, hogy meg kell osztani a felelősséget az európai célországok és az afrikai kiinduló országok között, és olyan szakpolitikákat kell előmozdítani, amelyek lehetővé teszik képzett és szakképzetlen munkavállalók Európába jutását.

A jelentés felszólítja a nemzetközi hitelezőket is, hogy tegyenek többet az afrikai országok adósságterheinek enyhítéséért, amelyeket a koronavírus-járvány súlyosbított.

Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében azt hangsúlyozta, hogy a kontinens gazdasági nehézségeinek felszámolását helyben kell segíteni.

"Ennek egyetlen hatékony módja a minőségi oktatás megalapozása, ami a munkahelyteremtés és a gazdasági felzárkózás eszköze" - emelte ki, hozzátéve, hogy különös jelentőséget tulajdonítani a vallási szélsőségek megerősödése és a terrorizmus elleni harcnak.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az Afrikából érkező migrációt gazdaságfejlesztéssel, munkahelyteremtéssel, a megélhetés helyben történő biztosításával szükséges kezelni.

"A migráció alapvető okainak átfogóbb ismerete és kezelése szükséges. Súlyos biztonsági kockázatot jelent az Európai Uniónak a migráció, ezért azt meg kell állítani úgy, hogy annak alapvető okaival kell szembeszállni. Európa stabilitása Afrika stabilitásával kezdődik" - emelte ki.

Az Európai Bizottság az idén mutatja be az Európai Unió új Afrika-stratégiájára tett javaslatát, amelynek kialakításához hozzájárul a csütörtökön elfogadott uniós parlamenti állásfoglalás is. A folyamat a tervek szerint egy közös stratégia elfogadásával zárul majd, amelyre egy EU-Afrika csúcstalálkozón kerül sor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!