Az Európai Unió 35 millió euró segélyt nyújt a Száhel-övezet országainak

Külföld, 2019.11.13

Az Európai Unió 35 millió euró (mintegy 11.2 milliárd forint ) segélyt nyújt az afrikai Száhel-övezet országainak - jelentette be az Európai Bizottság szerdán.

Hrisztos Sztilanidész, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős európai biztos közölte, hogy Mauritániától Csádig a Száhel-övezet lakói éheznek az egyre növekvő bizonytalanság és fegyveres konfliktusok miatt.

"Továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy segítsünk a rászorulóknak, és támogassuk a régióban segítségnyújtó humanitárius szervezeteket"- mondta Sztilanidész.

Tájékoztatása szerint a bejelentett segélyadományt a Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger területén működő humanitárius szervezetek kapják azzal a céllal, hogy javítsák az élelmiszerekhez és az alapvető szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést javítsák. Továbbá a pénzügyi segítséget a hirtelen bekövetkező humanitárius válságok megfelelő kezelésére kell fordítani, és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek támogatására.

A becslések szerint az ebben a segélycsomagban támogatott öt Száhil-övezeti országban 12,7 millió embernek van szüksége sürgős humanitárius segítségre, köztük több mint 4,3 milliónak sürgős élelmiszersegélyre. A gyorsan terjedő konfliktusok és az egyre nehezebb táplálék hozzáférés miatt térségben lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek száma az év eleje óta több mint 520 ezerrel nőtt. A felmérések a teljes számot 2,04 millióra teszik.

Az EU a Száhel-övezet számára nyújtott humanitárius segítség egyik legfontosabb donora. A szerdán bejelentett finanszírozással az EU teljes hozzájárulása a Száhel-övezet 2019-es humanitárius segítségnyújtásához több mint 187 millió eurót (mintegy 59,8 milliárd forint) tesz ki.

Száhel-övezet - más néven éhségöv - Szenegáltól Eritrea keleti részéig terjed, napjaink egyik legszegényebb térsége. Az övezet lakossága többszörös és egymást átfedő veszélyeknek vannak kitéve, például fegyveres konfliktusoknak, élelmezés- és tápanyaghiánynak, valamint járványkitöréseknek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!