Az Európai Unió egy évvel meghosszabbította a vegyi fegyverekre vonatkozó uniós szankciórendszert

Külföld, 2019.10.14

Az Európai Unió egy évvel, 2020. október közepéig meghosszabbította a vegyi fegyverek használatának és elterjedésének visszaszorítását célzó uniós korlátozó intézkedéseket - közölte az uniós tanács hétfőn.

A szankciók, amelyek emberek esetében tiltják a beutazást az EU területére és a vagyoni eszközök befagyasztását rendelik el, szervezetek esetében pedig a vagyoni eszközök befagyasztását foglalják magukban, jelenleg kilenc emberre és egy szervezetre vonatkoznak.

A kilenc ember közül öt a szíriai rezsimmel áll kapcsolatban, négy pedig az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérletben vett részt. A szóban forgó szervezet pedig - a Szíriai Tudományos Vizsgálati és Kutatóközpont (SSRC) - a szíriai rezsimnek a vegyi fegyverek fejlesztéséért felelős fő szervezete.

Az EU 2018. október közepén szankciórendszert hozott létre a vegyi fegyverek használatának és elterjedésének visszaszorítása céljából. Ez lehetővé teszi, hogy az EU állampolgárságuktól, illetve földrajzi helyzetüktől függetlenül szankciókat léptessen életbe olyan személyekkel és szervezetekkel szemben, akik, illetve amelyek bárhol vegyi fegyverek kifejlesztésében vagy használatában vesznek részt.

A korlátozó intézkedések olyan emberekre és szervezetekre irányulnak, akik, illetve amelyek közvetlenül felelősek vegyi fegyverek kifejlesztéséért és használatáért, pénzügyi, technikai vagy anyagi támogatást nyújtanak ahhoz, illetve ilyen tevékenységeket segítenek, ösztönöznek, vagy más módon közreműködnek bennük - közölték.

A közlemény szerint a határozattal az unió célja az, hogy megakadályozza a vegyi fegyverek elterjedését és használatát, mivel súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetközi biztonságra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!