TV műsor

Az FSZB-ről csak az orosz szakszolgálat belső jóváhagyásával jelenhet majd meg információ

Külföld, 2020.07.21

Megszavazta harmadik, végleges  változatában az orosz parlament alsóháza azt a törvénymódosítást, amely megtiltja a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerveiről szóló anyagok nyílt közlését és terjesztését a testület vezetésének engedélye nélkül.

A szolgálat biztonságának és hírnevének védelmére hivatkozó új szabályozás az FSZB aktív és volt alkalmazottjait az állam- és szolgálati titoktartás mellett "szakmai titoktartásra" is kötelezi. A biztonsági szervek munkájáról szóló, nyílt közlésre szánt anyagokat szakértők fogják előzetesen elbírálni, közlésről pedig a biztonságért területileg illetékes szövetségi szerv vezetője dönt majd. Vonatkozó engedély nélkül az információt közölni és terjeszteni tilos.

Vaszilij Piszkarjov, a parlamenti alsóház biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke elmondta, hogy a módosítással sikerült "betömni egy rést", amelyet eddig nem szabályoztak. Mint mondta, a biztonsági szervek működéséről szóló információ, ha "nem baráti erőkhöz" kerül, fenyegetést jelenthet nemcsak az adott testület, de az egész ország biztonsága szempontjából.

A törvénymódosítást a felsőháznak is jóvá kell még hagynia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!