TV műsor

Az izraeli biztonságiak palesztin intézményekre csaptak le Kelet-Jeruzsálemben

Külföld, 2019.11.21

Az izraeli biztonságiak erőszakos cselekmények kezdeményezésével vádolt palesztin intézményekre és vezetőkre csaptak le Kelet-Jeruzsálemben - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.

Az óváros al-Altam nevű általános iskolájából szerdán kivezették a tanárokat és a diákokat, őrizetbe vették az iskola vezetőit, és dokumentumokat foglaltak le az épületben. A belbiztonsági minisztérium bezáratta az intézményt.

Az izraeli hatóságok azzal vádolják az iskolát, hogy a Palesztin Hatóság oktatási minisztériumának irányelvei alapján működik, a palesztin szülők tanácsának igazgatásával, amely a radikális iszlamista Hamász terrorszervezet befolyása alatt áll. A hatóságok szerint az iskola vezetői erőszakos cselekményeket kezdeményeztek és irányítottak, s nem ismerik el az izraeli fennhatóságot.

"Az izraeli kormány erőfeszítéseket és költségeket nem kímélve küzd a város keleti részén a palesztin befolyással szemben. Az utasításomra megakadályozott tevékenység újabb fokozatot jelent a Palesztin Hatóság kísérleteiben, melyekkel megpróbálnak beavatkozni a kelet-jeruzsálemi gyerekek oktatásába, és uszító tartalmat vinni az izraeli oktatási rendszerbe"- nyilatkozta a szerdai intézkedésekről Gilad Erdán belbiztonsági miniszter.

Az "Al-Iman" nevű magániskola-hálózatban két-két általános és középiskola működik Kelet-Jeruzsálemben, valamint több óvoda. A hálózat igazgatója Dzsamil Hammami sejk, a jeruzsálemi Iszlám Főhatóság vezetője. Az intézmény kapcsolatokat ápol Izrael-ellenes török szervezetekkel is.

A biztonságiak emellett bezáratták fél évre a Palestine TV kelet-jeruzsálemi irodáját, és őrizetbe vették a tévé számára épületet biztosító al-Araz műsorkészítő vállalkozás vezetőjét. Ezt a tévécsatornát a Palesztin Hatóság alapította Ciszjordániában.

"Folytatom a határozott politikát a Palesztin Hatóság minden olyan kísérletével szemben, amely megsérti szuverenitásunkat a fővárosban" - mondta Erdán a bezárásokat igazoló nyilatkozatában.

Csütörtökre virradóra is újabb őrizetbe vételek történtek, a Wafa palesztin hírügynökség értesülése szerint öt palesztint fogtak el, köztük Adnan Ghaithot, Jeruzsálem palesztin kormányzóját. Az izraeli rendőri szervek már 13 alkalommal vették őrizetbe Ghaithot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!