Az MPP magyarellenes gyűlöletkeltésért panaszolta be az ügyészségen Dan Tanasa bloggert

Külföld, 2019.02.05

Magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és bűncselekményre való felbujtás miatt panaszt tett kedden a Magyar Polgári Párt (MPP) a gyergyószentmiklósi ügyészségen a magyar szimbólumok és feliratok ellen harcoló Dan Tanasa bloggerre.

Mezei János, az MPP elnöke az MTI-nek elmondta: nemcsak a sepsiszentgyörgyi bloggert, hanem az általa létrehozott Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC) és a gyűlöletkeltést "felhangosító" Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumát is bepanaszolták.

A pártelnök hozzátette: a panaszban megfogalmazott állításaikhoz közel 90 oldalnyi bizonyítékot mellékeltek. Megjegyezte: abban reménykednek, hogy jogi úton le tudják állítani a bepanaszoltak gyűlöletkeltő tevékenységét.

Az MPP közleménye szerint Dan Tanasa 11 éve uszít a magyarok ellen, a blogján közölt szövegekben torzítva, félremagyarázva "tudósít" magyar témákról, az általa indított perekről. Bejegyzéseit gyalázkodó, fenyegető hozzászólások követték a blogon egészen 2018 nyaráig, amikor az Országos Diszkriminációellenes Tanács egyebek között azért büntette a bloggert, mert nem moderálta a hozzászólásokat. Az MPP szerint Dan Tanasa azóta letiltotta a hozzászólásokat a blogján, és a gyűlöletkeltő kommentárok a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának a közösségi oldalára költöztek, mely átveszi Dan Tanasa uszító szövegeit.

Mezei János elmondta: ezúttal nem Dan Tanasa és egyesülete bírósági feljelentéseit, hanem az uszító szövegeiket kifogásolták. Az is hozzátette azonban, hogy a panasszal próbálnak kiállni a sértett MPP-s polgármesterek mellett, akiket a blogger vagy egyesülete jelentett fel a bíróságon a székely szimbólumok használata vagy a magyar feliratok miatt.

Dan Tanasa a magyar identitás elemeit támadó bloggeri tevékenység után, 2014-ben bejegyezte az Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC), amely az elmúlt években több mint 160 pert indított székelyföldi önkormányzatok ellen a magyar és a székely szimbólumok használatát, valamint a magyar feliratozást kifogásolva. A perek többségét megnyerte. Az ADEC az elmúlt hónapokban egyebek között azokat a kétnyelvű feliratokat vette célba, amelyeken nem felül van a román és alul a magyar változat, hanem a román és a magyar szövegeket egymás mellett helyezték el, vagy a magyar felirat szerepel felül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!