Az olasz államfő Mario Draghira bízza a kormányalakítást

Külföld, 2021.02.03

Sergio Mattarella olasz államfő szerdán felkérte Mario Draghit, az Európai Központi Bank előző elnökét egy szakértői kormány megalakítására.

Draghi, aki a hírek szerint már kész kormánylistával járult az elnök elé, a helyi politikai gyakorlatnak megfelelően fenntartással elfogadta a megbízást, és egységre szólított fel. Bejelentette, hogy a parlamenti erőkkel való egyeztetés után, erősíti meg a miniszterelnöki mandátum elfogadását. Előrejelzések szerint ez néhány napon belül megtörténhet.

Az államfői palotából egyenesen a képviselőházba ment, és megkezdte a konzultációt a pártokkal.

Mario Draghi a sajtónak nyilatkozva gyors kormányprogramot is vázolt, a járvány legyőzését, a vakcinázást, az ország legsürgetőbb problémáinak megoldását, a társadalmi összefogást és a gazdaság újraindítását jelölve meg elsőrendű feladatként. Rendkívüli lehetőségnek nevezte a gazdasági helyreállításra szánt több mint 200 milliárd euró uniós forráscsomagot. "Lehetőségünk van sok minden megvalósítani a fiatalok jövőjét tekintve" - hangoztatta Draghi.     Elemzők szerint a 73 éves Draghit az olasz közvélemény megfelelő személynek tartja a koronavírust követő gazdasági-pénzügyi talpra állás biztosítására.     Mattarella kedden bejelentette az eddigi kormánytöbbség végét, és leszögezte, azonnal új, "magas profilú", teljes döntési joggal bíró kormányra van szükség a jelenlegi válság hatékony kezelése érdekében. Találgatás kíséri, hogy Draghi vajon tiszta szakértői, intézményes csapat élére áll-e, vagy eddigi miniszterek, pártok javasolta politikusok is helyet kapnak az új kormányban.     Mario Draghi miniszterelnöki megnevezése nem számít meglepetésnek, mivel neve hónapok óta napirenden szerepelt. A piacok és az olasz tőzsde azonnal pozitívan reagált.

A közgazdász vezette kormány lehetősége belső hasadást indított az Öt Csillag Mozgalomban (M5S). A korábbi kormánypárt határozott nemet mond Draghira, akit az M5S mozgalmi szárnya "nemzetközi pénzügyi elit apostolának" nevezett. Elemzők rámutattak, hogy az M5S-nek nincsen sok választása, mivel kormányon megbukott, támogatottsága alig 15 százalékos, egy esetleges választáson is kudarcra van ítélve. Mario Draghi megjelenése tovább gyengíti a balközép Demokrata Pártot (PD) is.

Várakozás előzi meg annak a Matteo Salvini vezette ellenzéki jobbközépnek a válaszát, amely választásokat sürgetett, de nem zárkózott el attól, hogy a sürgős és súlyos döntések meghozatalát támogassa. "Az egyetlen utat a választások képviselik. Elég volt a hatalmi játszmából, az olaszoknak joga van választani" - írta közösségi oldalán Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke.

Vélemények szerint Mario Draghi kormánya a felmérésekben vezető jobbközép hasznára lehet, hiszen meghozza a legnépszerűtlenebb döntéseket, kész gazdasági programot ad át a következő kormánynak, és a jobboldal kiállását Draghi mellett az Európai Unió is pozitívan értékeli. Hozzáteszik, hogy Draghi legfeljebb egy évig vezetheti az országot a jövőre esedékes államfői választásokig, amelynek szintén ő a nagy esélyese. Az sem kizárt, hogy már sokkal korábban parlamenti választások lesznek. Az ellenzéki Liga európai parlamenti képviselő úgy nyilatkoztak, igent mondanak Mario Draghira azzal a feltétellel, hogy nem marad a miniszterelnöki székben 2023-ig, hanem Olaszországban szeptemberben választásokat tartanak a német voksolással egy időben.

Az Öt Csillag Mozgalomhoz közeli Il Fatto Quotidiano napilap szerint minden Matteo Renzi hibája, akinek kormányalakítási szándéka "puszta színház" volt, miközben Draghinak készítette elő az utat. Renzi az első után kiütötte a második Conte-kormányt is - írta az Il Foglio. A jobbközép Il Giornale a balközép kormány elvonulását ünnepelte. A sajtó szerint Renzi három gólos győzelmet aratott: eltávolította Contét és az M5S-t, valamint bosszút állt volt pártján a PD-n is.

Abban az esetben, ha Mario Draghi mégse kapna elegendő támogatást, az államfő választásokat ír ki, és addig Draghi vezetheti az országot. A válság nagy vesztese, a két év fél év és két kormány után távozott Giuseppe Conte nem nyilatkozott, tervezett pártja is erőtlen még. A Corriere della Sera úgy vélte, Giuseppe Conte most döbben rá arra, hogy Renzi csapdájába esett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!