Az olasz jobboldal új választást, a járvány sújtotta rétegek segítését, a migráció leállítását követelte tüntetésén

Külföld, 2020.07.04

A nép által választott miniszterelnököt, a járványban elszegényedett rétegek segítését és az illegális migráció leállítását sürgették az olasz jobboldali pártok a Róma egyik központi terén rendezett szombati tüntetésükön.

Az Együtt Olaszországgal a munkáért! feliratú színpadon Giorgia Meloni, a jobboldali radikális Olasz Testvérek (FdI) elnöke kijelentette, a jobbközép a járványban elszegényedett és ezért szavukat az utcákon hallató olaszokat képviseli, miközben Giuseppe Conte kormánya a hatalmi palotákba zárkózott.

"Szabad választásokat!"- skandálták a tüntetők.

"Mi vagyunk Olaszország, mi vagyunk az olasz nép. A kormánynak fogalma sincsen, hogyan állítsa talpra a gazdaságot, és fél a munkát és megélhetést sürgető olaszoktól" - jelentette ki Meloni. Hozzátette: a járványra hivatkozva a kormány bezárta az iskolákat, bíróságokat, templomokat, de "a szájmaszk kötelező viselésével sem fogtok tudni bennünket elhallgattatni".

Megjegyezte, az olasz baloldalnak fontosabb az illegális bevándorlók letelepítése, mint az olaszok segítése. A pénzügyi szigort követelő Európai Uniónak azt üzente, a holland adóparadicsomok lopják el az olaszok megtakarított pénzét.

Matteo Salvini, a Liga vezetője a több ezres tömeg előtt győztes csapatnak nevezte a jobbközép pártjait, amelyek készen állnak a kormányzásra. Salvini szerint a baloldalnak észre kell venni, hogy a kommunizmus véget ért, és ma a baloldal helyett a jobboldal áll "az utolsók, az elfeledettek" oldalán.

A Liga vezetője a határok lezárását sürgette az illegális bevándorlók előtt, hangsúlyozva, hogy modern rabszolgákként használják őket. "Befogadjuk azokat, akik dolgoznak, tisztelik a kultúránkat, de akik elutasítják a feszületet, a betlehemet, a rózsafűzért, azoknak sajnálom, de kívül tágasabb" - mondta.

Salvini a baloldali kormány "segélyrendszerű gazdasági politikája" helyett munkahely-teremtési programot vázolt. Kifejtette: meg kell tölteni gyerekekkel az olasz bölcsőket, mivel a családok gazdasági válságtól való félelmei miatt jövőre több lesz a halálozás, mint a születés.

Antonio Tajani, a konzervatív Hajrá Olaszország párt alelnöke beszédében azt hangoztatta, hogy a budapesti srácok a mai napig az európai szabadságért vívott küzdelem jelképeinek számítanak.

Tajani kijelentette, 2008-ban Silvio Berlusconi volt az utolsó kormányfő, akit a választók, nem pedig hatalmi paktumok tettek meg miniszterelnöknek. "Ezért kellett bíróság elé állítani, hamisan adócsalással elítélni és kizárni a parlamentből Berlusconit" - állította Tajani. Hozzátette: az ügyészek ugyanezt teszik most a migrációs politikáért vizsgálat alá helyezett Matteo Salvinivel.

Újságíróknak, köztük az MTI tudósítójának nyilatkozva, Tajani úgy reagált Giuseppe Conte kormányfő korábbi kijelentésére, miszerint a jobbközép a visegrádi négyektől kérjen támogatást Olaszország uniós forrásokkal való segítéséhez, hogy a római kormányfő feladata a tagállamok meggyőzése. Hozzátette: "a magyar miniszterelnök nem Olaszország ellensége, személyes barátja a Hajrá Olaszország elnökének, Silvio Berlusconinak, s a magyar kormánypártok továbbra is az európai néppárti család tagjai, tehát a magyar kormányfő olyan döntéseket képvisel, amelyek Olaszország érdekei mellett szólnak".

Tajani modellnek nevezte a magyar kormány adópolitikáját és a munkanélküliség visszaszorítására tett intézkedéseit. Azt mondta, hogy Olaszországban az év eleje óta mintegy másfél millióan veszítették el munkahelyüket, a fiatalok körében közel 25 százalékos a munkanélküliség, ezért a jobboldal azonnali adóreformot, közigazgatási egyszerűsítést, igazságügyi reformokat sürget, továbbá a közmunkák újraindítását, az építőipar felkarolását szorgalmazza.

A pártlogók nélküli, de annál több olasz zászlót lobogtató megmozdulás a második jobboldali demonstráció Olaszországban a járványkorlátozások enyhítése óta. A jobbközép ezzel megindította a szeptemberi tartományi választások kampányát. A tüntetés leggyakoribb jelszava a "szabadság" volt, ami a Berlusconi vezette, a korábbi parlamenti választásokon többször győztes jobbközép Szabadság Népe koalíciót idézte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!