Az olasz Öt Csillag Mozgalom vezetője szerint tény, hogy Franciaország gyarmatosító politikája okozza a migrációt

Külföld, 2019.01.22

Ismételten gyarmatosító politikával vádolta meg a francia kormányt Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője azt követően, hogy korábbi kijelentései miatt bekérették az olasz nagykövetet a francia külügyminisztériumba.  

Luigi Di Maio az olasz sajtónak hétfőn este nyilatkozva hangsúlyozta, nem gondolja, hogy szavai diplomáciai problémát okozhatnak, mivel "minden igaz".

Korábbi kijelentéseit megismételve kifejtette, hogy Franciaország 14 afrikai országban nyomtat pénzt, amellyel "megakadályozza ezen afrikai országok fejlődését, és hozzájárul a menekültek útnak indulásához, akik aztán életüket veszítik a Földközi-tengeren vagy az olaszországi partokra érkeznek". Megjegyezte, Franciaország így tud jelentős nyersanyagokhoz jutni és fenntartani gazdaságát, miközben a migránsok Olaszországba érkeznek meg.

 Luigi di Maio hozzátette: ha Európának van egy kis bátorsága, legyen ereje Afrika gyarmatosításának megszüntetéséhez.

"Belefáradtam, hogy mindig a migráció következményeiről beszéljünk, az okok megszüntetése helyett. (...) Az okokat pedig az afrikai országok elmaradt fejlődése képviseli" - mondta Di Maio. Arra az újságírói kérdésre, hogy a francia érdekeltségbe tartozó afrikai államokból alig érkeznek menedékkérők Itáliába, Luigi di Maio kijelentette: Líbiában is a 2011-es "őrült" francia bombázás teremtett káoszt.

Az olasz miniszterelnök-helyettes minderről azután nyilatkozott, hogy Párizsban Nathalie Loiseau Európa-ügyi miniszter kabinetfőnöke bekérette az olasz nagykövetet, Teresa Castaldót az olasz miniszterelnök-helyettes előző napi "elfogadhatatlan megfogalmazásai" miatt. Di Maio vasárnap kijelentette, hogy az EU-nak szankcionálni kellene azokat az országokat, elsőként Franciaországot, amelyek a migránsoknak a Földközi-tengeren bekövetkező tragédiáiról tehetnek, és - szavai szerint - "Afrika elhagyására késztetik" a migránsokat. 

"Amennyiben Franciaországnak nem lennének afrikai gyarmatai, mert így kell azokat nevezni, a világnak csak a 15. legjelentősebb gazdasága lenne, s annak köszönhetően áll az elsők között, amit Afrikában művel" - mondta az olasz miniszterelnök-helyettes. Luigi Di Maio az úgynevezett gyarmati frankot vagy afrikai valutaközösségi frankot (Cfa) emelte ki, amelyet jelenleg a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (UEMOA) és a Közép-Afrikai Gazdasági és Monetáris Közösség (CEMAC) államaiban mintegy 155 millióan használnak. Az 1999-ben megszabott árfolyam szerint egy euró valamivel több mint 655 valutaközösségi frankot ér. A valutarendszert a francia, a szenegáli és a kameruni központi bank működteti. A bankókat Franciaországban nyomtatják, és a Cfa-államok valutatartalékuk felét a francia kincstárban helyezik letétbe. A francia jegybank ezért minden évben kamatot fizet nekik.

Luigi Di Maióhoz csatlakozva Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője kedden kijelentette: a migrációt kiváltó okok közé tartozik, hogy egyes országok eltulajdonítják az afrikaiak vagyonát, és "Franciaország is ezek között van". Salvini hozzátette, Franciaországnak nem áll érdekében Líbia stabilizációja sem, mivel a francia "kőolaj-érdekeltség" ellentétes Olaszországéval.

Megjegyezte, Itália nem fogad el leckéztetést Franciaországtól, amely az utóbbi években több tízezer migránst utasított vissza (az olasz-francia) Ventimiglia határánál, nőket és gyermekeket, "néhányukat éjszaka visszaszállítva és Piemonte erdőiben hagyva, mintha állatok lennének". "Engem Macron ne leckéztessen!" - mondta Matteo Salvini Emmanuel Macron francia köztársasági elnökre utalva.     Salvini később újabb heves  támadást intézett  Macron ellen a Facebook-oldalán közzétett videójában. "Remélem, hogy a franciák megszabadulnak egy nagyon rossz elnöktől" - fogalmazott.  Erre a franciáknak lehetőségük lesz a május 26-i európai parlamenti választásokon. Akkor a francia nép ismét saját kezébe veheti jövőjét és sorsát - tette hozzá. Salvini azt is szemére vetette Macronnak, hogy - mint fogalmazott -  rosszul képviseli a franciák büszkeségét.      Mindemellett az olasz politikus kifejezte  rokonszenvét a szomszédos Franciaországgal. "Teljes szívvel és munkámmal a francia néppel vagyok" - hangoztatta Salvini. Bejelentette, a következő napokban Ventimigliába látogat. Erre Luigi Di Maio is reagált közösségi oldalán ostobaságnak nevezve, ha valaki a gyarmati frankról indított vitát a francia nép elleni olasz támadásként értékeli.A francia nép barátunk - jelentette ki Di Maio, aki profilján a sárgamellényesek követeléseit is feltüntette, amelyek közt a Cfa eltörlése is szerepel. Az M5S vezetője közölte, kapcsolatban állnak a gyarmati frankot eltörölni akaró afrikai mozgalmakkal.

A Róma és Párizs közti feszültséget igyekezett enyhíteni Giuseppe Conte miniszterelnök később, kijelentve, hogy a migráció terén Olaszország Franciaoszággal közös és megosztott megoldásokat keres. A római kormányfő jelzést sürgetett Európától az afrikai országok fejlődésének támogatására.

Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter, aki francia kollegájával Jean-Yves Le Driannal egyeztetett, azt mondta, baráti országok között is előfordulhatnak viták. Az európai választások közeledése élénkíti a politikai dialektikát - tette hozzá az olasz diplomácia vezetője, aki szerint az európai vita részét képezheti az afrikai országokkal való kapcsolatok újragondolása is. Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke és az olasz jobbközép politikusa a szicíliai Palermóból nyilatkozva "óriási ostobaságnak" nevezte Luigi Di Maio szavait. Tajani úgy vélte, a Cfa semmikép
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!