Az olasz pártok voksolásra buzdítanak az önkormányzati választásokon

Külföld, 2021.10.03

Az olaszországi pártok vezetői szavazásra buzdították a polgárokat a vasárnap kezdődött részleges önkormányzati választásokon, amelyeken délig a szavazásra jogosultak kevesebb mint 13 százaléka vett részt. A voksolást este tizenegykor zárják le, majd hétfőn folytatják.

A különböző pártok és jelöltek mindannyian részvételre szólították fel a választókat. Elemzők szerint a részvételi arány határozhatja meg a bal- és jobboldali erők eredményeit. Korábbi felmérések szerint a szavazásra jogosultak több mint negyven százaléka bizonytalannak vallotta magát, közöttük mintegy húsz százalék nem akart elmenni választani.

"Menjetek el szavazni, csak így tudunk változást elérni" - jegyezte be közösségi oldalán Giorgia Meloni, a jobboldali ellenzéki párt, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke, aki római lakókörzetében adta le szavazatát.

A miniszterelnök, Mario Draghi egy gimnáziumi épületben szavazott Róma belvárosában, a Liga vezetőjét, Matteo Salvinit milánói szavazókörzetbe várják. Az észak-olasz városban adta le szavazatát Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke is, aki nyolc hónap után első alkalommal mutatkozott a nyilvánosság előtt. Róma második mandátumára pályázó főpolgármestere, Virginia Raggi, az Öt Csillag Mozgalom politikusa nehezen tudta összehajtogatni a nagyobb törölköző méretű szavazólapot.

A belügyminisztérium délben mért adatai szerint a szavazásra jogosultak 12,6 százaléka adta le voksát, ami elmarad a 2016-os forduló ugyanaddig regisztrált 17,7 százalékos részvételi arányától. Öt évvel ezelőtt azonban egy napig tartott a választás, most pedig vasárnap 23 óráig, hétfőn pedig reggel hét órától délután háromig tartanak nyitva az urnák. Azt követően közlik az első exit poll eredményeket. Több mint ezerháromszáz önkormányzat vár új polgármesterre és vezetői testületre, ezenkívül több tartományban parlamenti mandátumokat is megújítanak. A választáson több mint 12 millió szavazásra jogosult vehet részt: húsz megyeszékhelyen és hat tartományi székhelyen voksolnak. Utóbbiak az ország legnépesebb városainak számítanak, mivel a polgármester-választás érinti Rómát, Milánót, Nápolyt, Torinót, Bolognát és Triesztet.

A belpolitikai tesztnek számító szavazást kiemelt figyelem kíséri, mert a 2018-ban megtartott, és 2023-ban esedékes parlamenti választások közötti időszakra esik, a pandémia utáni első nagyobb politikai megmérettetésnek számít, valamint a Draghi-kormány alatti első választásnak, amelyben a parlamenti pártok jelentős többsége kormányerőként indul, kivéve az egyetlen ellenzéki párt Olasz Testvéreket.

Elemzők mindenekelőtt a felmérésekben majdnem fej-fej mellett szereplő három párt eredményeit figyelik: a Matteo Salvini vezette Liga és szövetségese, a szintén jobboldali Olasz Testvérek szereplését, melyet Giorgia Meloni vezet, valamint az Enrico Letta irányította baloldali Demokrata Párt (PD) teljesítményét. Sajtóvélemények szerint a 2018-ban legnagyobb pártnak bizonyult Öt Csillag Mozgalmat az összeomlás fenyegeti, és biztosan elveszíti az utóbbi öt évben birtokolt fővárost, Rómát.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!