Az olasz ügyészség elvetette a vádemelést Matteo Salvini ellen

Külföld, 2018.11.01

A szicíliai Catania ügyészsége elállt a vádemeléstől  Matteo Salvini belügyminiszterrel szemben az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója ügyében. Ezt maga Salvini jelentette be csütörtökön.

A miniszter a közösségi oldalán publikált videofelvételen olvasta fel a cataniai ügyészség neki szóló értesítését.

A hatósági értesítés szerint a szicíliai város ügyészsége a Diciotti-ügy vizsgálatának lezárásával a Matteo Salvinivel szembeni eljárás elvetését indítványozta. Az ügyészség véleménye szerint a belügyminiszter büntetőjogi szempontból "felülbírálhatatlan" politikai döntést hozott, amikor nem engedélyezte, hogy az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóján tartózkodó 177 migráns leszálljon a szicíliai Catania kikötőjében. Az ügyészségi indoklás hangsúlyozta, hogy a migránsok befogadása Máltára várt, mivel a csoport mentése a szigetországhoz tartozó kutatási és mentési övezetben (Sar-zóna) történt.

A Diciotti augusztus 16-án vette fedélzetére a többségében eritreai migránsokat. Miután napokig az olasz Lampedusa partjainál vesztegelt, augusztus 20-án az olaszországi kikötőkért felelős Danilo Toninelli, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt infrastrukturális és közlekedési minisztere engedélyezte, hogy a hajó eljusson a szicíliai Catania kikötőjébe.

Itt azonban Matteo Salvini belügyminiszter, kormányfőhelyettes, a Liga vezetője nem engedte, hogy a migránsok olasz földre lépjenek. Salvini és a hozzá csatlakozó Luigi Di Maio, az M5S vezetője is azt szorgalmazta, hogy a migránsokat az EU ossza szét a tagállamok között. A hajóról csak a betegek és a kiskorúak szállhattak le.

Végül augusztus 26-án a migránsok elhagyták a hajót, miután az olasz püspöki kar (Cei) száz, Albánia és Írország húsz-húsz személy befogadására kötelezte magát. Valójában a migránsok közül egy sem jutott el sem Albániába, sem Írországba; többségük a nekik kijelölt olaszországi egyházi intézményekből is megszökött, majdnem kivétel nélkül Franciaország irányába indultak tovább.

A szicíliai Palermo, majd Catania ügyészsége szeptember elején vizsgálatot indított Matteo Salvini ellen túszejtés, valamint hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Palermo ügyészsége már korábban elállt a vádemeléstől.

Matteo Salvini az eljárás megszüntetése bejelentésekor azt kérdezte az ügyészségektől, hány ember foglalkozott az üggyel, és mennyibe került mindez. Hangsúlyozta, "meg kellett akadályoznom a (migránsok) partra szállását, meg kellett tennem, és megtettem".

Hozzátette, hogy a következő migrációs intézkedése az lesz, hogy az Olaszországban tartózkodó menedékkérők és illegális bevándorlók ellátására jelenleg fejenként fordított napi 35 euró összeget jelentősen csökkenti.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!