Az orosz alkotmánymódosításról folytatott szavazáson 60 százalék feletti a részvételi arány

Külföld, 2020.07.01

Oroszországban moszkvai idő szerint kora délután 60 százalék feletti volt az átlagos részvételi arány az alkotmánymódosításról folytatott országos szavazáson - közölte szerdán a Központi Választási Bizottság.

A legmagasabb részvételt Tuva Köztársaságban (88,25 százalék), a Csecsen Köztársaságban (85,89 százalék), és Kemerovó megyében (84,78 százalék) mérték.

Az eredetileg április 22-re kitűzött országos szavazást a Covid-19-járványhelyzet miatt elhalasztották. A voksolás "fő napja" szerda, de egészségügyi megfontolásokból a lakossági akaratkinyilvánítást hét napra húzták szét.

Moszkvában és Nyizsnyij Novgorodban online is lehetett szavazni, az előre regisztrált mintegy egymillió ember 93,02 százaléka keddig el is küldte a voksát. A szavazási hét első hat napja alatt a jogosultak 55 százaléka adta le voksát. A szavazatszámlálás a szerda esti urnazárás után kezdődik. A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet exit polljai szerint a módosított alaptörvény támogatottsága meghaladhatja a kétharmadot.

Szerdán Moszkvában leadta szavazatát Vlagyimir Putyin elnök és Mihail Misusztyin kormányfő is. A hatóságok több régióban egyebek között nyereményjátékkal, a járvány miatti gyermektámogatásnak a szavazás napján való folyósításával és az állami alkalmazottak voksolásának munkahelyi megszervezésével igyekeztek fellendíteni a részvételi arányt. Több vezető politikus, köztük az államfő és Moszkva polgármestere is ellenezte, hogy a költségvetési szervek alkalmazottjait kényszerítsék a szavazásra.

Az országos szavazás napján nyolc aktivista ellenzéki sajtóforrások szerint a Vörös tér kövezetére feküdve testével a 2036-os számot alakította ki. A Pussy Riot punkzenekarhoz közel álló megmozdulás részvevői ezzel az ellen tiltakoztak, hogy a módosított alkotmány amellett, hogy elfogadása esetén konkrét állami szociális kötelezettségvállalási elemeket vezetne be, és módosítana a hatalmi ágak kölcsönös viszonyán is, Putyin esetében eltörölné az újraválaszthatósága eddigi korlátozását és újabb két ciklust engedélyezne számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!