Az orosz házelnök szerint senkinek sem szabad úgy beszélni Putyinról, mint ahogy azt Biden tette

Külföld, 2021.03.17

"Senkinek sem szabad így beszélnie a vezetőnkről" - írta Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke szerdán a Telegram-csatornáján arra reagálva, hogy Joe Biden amerikai elnök az ABC televíziónak adott interjújában, kérdésre válaszolva gyilkosnak minősítette orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint. Az interjú nyomán az orosz külügyminisztérium konzultációra hazarendelte az ország washingtoni nagykövetét.

Joe Biden az ABC-nek nyilatkozva kilátásba helyezte, hogy Putyin "meg fog fizetni" a 2020-as amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozásért. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az incidenst követően közölte, hogy a moszkvai diplomáciai tárca a kétoldalú kapcsolatok jövőjére vonatkozó konzultációra hazarendelte Anatolij Antonov nagykövetet.

Zaharova a külügyminisztérium honlapján megjelent közleményében rámutatott, hogy az új amerikai vezetés csaknem két hónapja van hivatalban, és közeledik a szimbolikus 100 napos határidő, ami alkalmat ad annak az értékelésére, hogy "mi az, ami sikerül J. Biden csapatának és mi az, ami nem nagyon".

"Számunkra az a legfontosabb, hogy milyenek lehetnek a súlyos állapotban lévő, Washington által zsákutcába vezetett orosz-amerikai kapcsolatok kiigazításának útjai. Érdekeltek vagyunk abban, hogy nem engedjük meg a visszafordíthatatlan hanyatlásukat, ha az amerikaiak tudatában vannak az ezzel kapcsolatos kockázatoknak" - írta a szóvivő.

"Biden mai kijelentése túlmegy a józan ész határán. Így nem viselkedhet egy olyan ország vezetője, amely a demokratikus elvek és az erkölcs hordozójának szerepére pályázik. Így beszélni az államfőnkről senkinek sem megengedett" - írta Vologyin.
"Biden a kijelentésével megsértette országunk polgárait. Ez a tehetetlenség miatti hisztéria" - fogalmazott a politikus. "Putyin az elnökünk, az ellene irányuló támadás az az országunk elleni támadás" - tette hozzá.
"Erre egyetlen magyarázat lehet: minden, amit csak az Egyesült Államok tesz annak érdekében, hogy gondot okozzon az országunknak - a szankcióktól kezdve a zsaroláson át a belügyekbe való beavatkozásig - dugába dőlt. Ez a tehetetlenség miatti hisztéria" - fogalmazott Vologyin.
Felidézte, hogy a korábbi amerikai elnökök kritikusan viszonyultak a Szovjetunióhoz és Oroszországhoz, de konstruktívan cselekedtek. Emlékeztetett arra, hogy Roosevelt antikommunizmusa ellenére és annak ellenére, hogy zsarnoknak tartotta Sztálint, hozzájárult a kétoldalú kapcsolatok építéséhez, Kennedy Hruscsovval közösen találta meg az egyetlen helyes kiutat a karibi válságból, Nixon a leszerelés útjára lépett, az idősebb Bush pedig attól tartott, hagy a szovjet állam széthullása esetén a nukleáris fegyverek elterjednek a világban.
Vologyin véleménye szerint Trump retorikája is megfelelt az államfői szintnek, a szankciók ügyében hozott döntései dacára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!