Az orosz külügyminiszter a palesztin egység helyreállítását sürgette

Külföld, 2019.02.12

A palesztin egység mielőbbi helyreállítását sürgette a közel-keleti rendezés előmozdítása érdekében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor kedden Moszkvában fogadta a palesztinközi párbeszéd részvevőit.

Az orosz diplomácia vezetője a Fatah, a Hamász, valamint más rivalizáló palesztin pártok és mozgalmak képviselői előtt azt hangoztatta, hogy a közöttük való megosztottság ürügyet teremt ahhoz, hogy megkíséreljék aláásni a rendezés általánosan elfogadott, ENSZ-határozatokban és az arab békekezdeményezésben rögzített alapelveit. Azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy miközben "az évszázad megállapodását" ígéri az izraeliek és a palesztinok között, mindent megtesz a korábban elért megállapodások lerombolása érdekében, és egyoldalú politikája nem követi egy életképes, palesztin állam létrehozásának célját az 1967-es határok között, Kelet-Jeruzsálemben található fővárossal.

Lavrov azt hangoztatta, hogy Moszkva kész bármilyen megállapodást támogatni, amelyet a palesztinok a nemzeti megbékélésük érdekében megkötnek, és utalt rá, hogy az orosz fővárosban hétfőn elkezdődött, háromnaposra tervezett tárgyalásról már elkészült a felek jóváhagyására váró közös nyilatkozat. A miniszter szerint a 2017 októberében Kairóban elért keretmegállapodás, amelynek létrejöttében közvetítőként Moszkva is szerepet játszott, magában foglalja az életképes nemzeti egyetértés kompromisszumos képletét.

Rámutatott, hogy ennek a formulának az értelmében a palesztin nép minden részének joga van arra, hogy szervezete révén képviseltesse magát Palesztina állami intézményeiben.

"Nem akarunk semmit sem önökre erőltetni, de barátként azt akarjuk mondani, hogy prioritásként ítéljük meg, hogy önök állítsák helyre azt a képességüket, hogy egységes alanyként lépjenek föl az izraeli kollégáinkkal folytatandó jövőbeni tárgyalásokon. Megértésünk szerint ezt a Palesztinai Felszabadítási Szervezet platformján kell megtenni" - mondta Lavrov és kifejezte Moszkva készségét arra, hogy a jövőben is a palesztinközi egyeztetések helyszíne legyen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!