Az orosz ortodox egyház felmentett tisztségéből egy kormánykritikus fehérorosz érseket

Külföld, 2021.06.10

    Minszk/Moszkva, 2021. június 10., csütörtök (MTI/APA) - Az orosz ortodox egyház felmentett tisztségéből egy kormánykritikus fehérorosz érseket - írta a Kathpress katolikus hírügynökség ortodox egyházi illetékesek szerdai közlésére hivatkozva.

A szent szinódus egészségi okokra hivatkozva nyugalmazta Hrodna és Vavkaviszk érsekét, Artemijt (Kiscsenko). Jelezték: a fehérorosz exarchátus kérését teljesítették.

A fehéroroszországi ortodox egyház rendelkezik bizonyos fokú autonómiával, de a moszkvai patriarchátus alá tartozik, és ott hozzák meg a legfontosabb döntéseket.

Artemij érsek 2020 nyarán elítélte az Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő fehérorosz elnök által állítólagosan elkövetett választási csalásokat. Az érsek akkor leszögezte: az egyház nem maradhat közömbös a kérdésben, és a felelősöket el kell számoltatni.

Az egyházi vezető utódjává Szlutszk és Szalihorszk püspökét, Antoniuszt (Valentinovics) nevezték ki. Valentinovics egyházmegyéjének irányítását ideiglenesen Veniamin (Tupeka) metropolita, a fehérorosz ortodox egyház vezetője veszi át.

Novemberben eltávolították tisztségéből a fehérorosz ortodox egyház információs részlegét hosszú ideje vezető Szjarhej (Lepin) főpapot, miután Facebook-oldalán kormánykritikus megjegyzéseket tett közzé, és ezt Lukasenka kifogásolta. Az államügyészség megrovásban részesítette a főpapot.

A hatóságok ezt követően felszólították az ortodox egyházat, hogy tartózkodjon a minszki kormány bírálatától. Veniamin metropolita akkoriban ugyanezt kérte Artemij érsektől - közölte a Belsat fehérorosz hírportál Andrej Kurajev orosz bloggerre hivatkozva.

Tavaly augusztusban meglepetésszerűen lemondott a fehérorosz ortodox egyház vezetője, Pavel (Ponomarjov) minszki és zaszlavi metropolita. Helyére Veniamin (Tupeka) bariszavi és maringorszki püspököt nevezték ki.

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Lukasenka nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék azt állította, hogy meghamisították az eredményeket, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelöltet ismerte el győztesnek. A választásokat követően tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők könyörtelenül levertek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!