Az Osztrák Szabadságpárt elnöke azt szeretné, ha pártja ismét koalícióra lépne a néppárttal

Külföld, 2019.06.26

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Norbert Hofer azt szeretné, ha a szeptemberi parlamenti választások után pártja ismét koalícióra lépne az Osztrák Néppárttal (ÖVP). A politikus a Kurier című osztrák lapnak adott, szerdán megjelent interjúban beszélt terveiről.

A választások eredménye alapján dől majd el, van-e esélye a szabadságpártnak ismét a kormányra kerüléshez - vélekedett a pártelnök.

Norbert Hofer a lapinterjúban megerősítette: szívesen folytatná a közös utat a néppárttal. Azt mondta, ha pártja 20 százaléknál jobb eredményt ér el a választásokon, nem is nagyon lesz más lehetőség. Az ÖVP, valamint a Zöldek és a NEOS (az Új Ausztria és Liberális Fórum) esetleges együttműködése Norbert Hofer szerint csak akkor következhet be, ha az FPÖ nem szerepel jól.

Jó döntés volt ugyanakkor Norbert Hofer szerint, hogy a szabadságpárti volt alkancellár felesége, Philippa Strache neve szerepel a párt bécsi listáján. Az elnök úgy véli: annak ellenére, hogy egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 58 százaléka nem ért egyet ezzel, szerinte Philippa Strache tevékenysége hasznos lesz a párt számára.

A volt alkancellár, Heinz-Christian Strache ellen tervezett merénylet és a burgenlandi tartományfőnök, Hans Peter Doskozil elleni halálos fenyegetés kapcsán azt mondta: az emberek egy kis csoportja fenyegetőzik.

Azzal kapcsolatban, hogy Strache nem fogadta el mandátumát az Európai Parlamentben, Norbert Hofer úgy vélekedett: sem a barátok, sem pedig a tanácsadók között nem volt olyan ember, aki javasolta volna a mandátum elfogadását. Ismeretei szerint Strachénak soha nem is voltak ilyen irányú tervei, ezért is szerepelt neve az utolsó helyen a pártlistán. Ma még nyitott ugyanakkor az a kérdés, jó lenne-e, ha Strache elindulna Bécs polgármesteri címéért - mondta az FPÖ-elnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!