Az osztrák Zöldek országos elnöksége megszavazta a néppárti-zöld kormánykoalíciót

Külföld, 2020.01.03

Az osztrák Zöldek országos elnöksége egyhangúlag megszavazta a néppárti-zöld kormánykoalíció létrehozását a testület Salzburgban tartott ülésén - jelentette be péntek este Werner Kogler pártelnök.

Ha létrejön a "fekete-zöld" kormánykoalíció, Ausztria történetében először alakítanak szövetségi kormányt a konzervatívok a zöldekkel.

A Zöldek országos elnöksége javasolni fogja a párt országos kongresszusának, hogy szombati ülésén fogadja el az Osztrák Néppárttal (ÖVP) kötendő koalíciós megállapodást, és szavazzon igennel a kormánytagok személyéről is - szögezte le Werner Kogler. A pártelnök hozzátette, "reménnyel tölti el", hogy csütörtökön a Zöldek parlamenti frakciója is egyhangúlag támogatta a koalíció létrejöttét. Kogler ismét hangsúlyozta: nemcsak az Ausztria iránt érzett felelősség vezérli, mert az ÖVP-Zöldek kormánykoalíciónak egész Európa szempontjából jelentősége van.

A Zöldeknél hagyomány, hogy a fontosabb kérdésekben csak a pártkongresszus megkérdezése után hoznak végleges döntést. Sebastian Kurz, az ÖVP listavezetője, volt kancellár szerdán jelentette be, hogy pártja megállapodott a Zöldekkel a kormányalakításról.

Kurz és Kogler csütörtökön bemutatta a 300 oldalas kormányprogramot. Az új kormánynak várhatóan tíz néppárti és három, a Zöldek által delegálandó minisztere lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!