Az Öt Csillag Mozgalom a Draghi-kormányból való kilépést mérlegeli

Külföld, 2022.07.14

Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom elnöke szerda este bejelentette, hogy a párt parlamenti frakciója nem szavazza meg a Draghi-kormány újabb energiacsomagját, ami a kormánytöbbség végét jelenti. A jobboldal minél előbbi választásokat sürget.

A Mario Draghi vezette kormány sorsa a felsőház csütörtöki szavazásán dől el.

A szenátus az energiadrágulással érintett családokat és vállalkozásokat segítő csomagról határoz, amit a kormány bizalmi szavazásra bocsátott.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke, Giuseppe Conte korábbi miniszterelnök bejelentette, hogy nem támogatják a kormány intézkedéseit, és a párt szenátorai nem szavazzák meg a csomagot. A döntés az M5S vezetőségének szerda este véget ért ülésén született.

"Mario Draghi ígéretei nem elegendőek, az ország a szakadék szélén áll, határozott váltásra van szükség" - nyilatkozta Giuseppe Conte.

Ha az M5S nem teszi le voksát a kabinet mellett, a 2021. február 13-án megalakult nemzeti egységkormány nehezen tudja folytatni a munkáját. A parlamenti többség ugyan nem szűnik meg, de Mario Draghi korábbi kijelentései szerint a kormány az M5S nélkül "nem létezik".

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője úgy vélte, hogy a kormánytöbbségnek vége.

A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni mihamarabbi választásokat sürgetett.

"Háború, pandémia, infláció, növekvő szegénység, drága rezsi, drága nyersanyag, energiaválság, élelmiszerkrízis, és a magukat kiválóknak tartók kormánya képtelen cselekedni, hatalmi harcokkal tölti az idejét az egyik vagy a másik párt után futva. Elég volt, irgalom. Mindegyik menjen haza, azonnal választásokat!" - jegyezte be Giorgia Meloni a közösségi oldalán.

Az Öt Csillag Mozgalom a júniusi részleges helyhatósági választásokon felmutatott gyenge eredmény után adott hangot elégedetlenségének.

Június 21-én a párt vezető politikusa, Luigi Di Maio külügyminiszter kilépett a pártból, 62 szenátor és képviselő követte. Önálló frakciót alakítottak Együtt a jövőért néven, aminek következtében az M5S már nem volt a legnagyobb parlamenti erő.

Július 7-én Giuseppe Conte többpontos ultimátumot intézett Mario Draghihoz, a többi között az Ukrajnába induló fegyverszállítmányok, valamint az európai minimálbér leállítását követelve. Utóbbiak teljesítéséhez kötötte a kormányzás folytatását.

Az M5S esetleges kormánybuktatása esetén Mario Draghi - korábbi bejelentései szerint - kész benyújtani lemondását Sergio Mattarella államfőnek. Draghi többször leszögezte, hogy nem akar újabb miniszterelnöki megbízatást vállalni.

A 2018-ban megválasztott római parlament mandátuma jövő tavasszal jár le.
(MTI)

Címkék

Öt Csillag Mozgalom (M5S) Giuseppe Conte
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!