Az Öt Csillag Mozgalom elhalasztotta az olasz kormányalakításról szóló konzultációt támogatói körében

Külföld, 2021.02.10

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szerdán bejelentette, hogy elhalasztja a párt választói körében tartandó internetes konzultációt Mario Draghi kijelölt kormányfő támogatásáról, ami törést okozott a mozgalomban és hirtelen megakasztotta a kormányalakítás folyamatát.

Az M5S a szerda délutánra kitűzött szavazás kezdete előtt három órával jelentette be döntését.

A párt politikai gyakorlatához tartozik, hogy minden jelentősebb döntés előtt kikéri regisztrált szavazóbázisa véleményét az erre fenntartott honlapon. Az M5S szerdán és csütörtökön bonyolította volna le a konzultációt a Mario Draghi közgazdász vezette kormány támogatásáról.

A mozgalomból lett párt alapítója, Beppe Grillo már kedd esti videoüzenetében időt és türelmet kért az M5S tagjaitól és szavazóitól. Hangoztatta, hogy az M5S a véleménynyilvánítás előtt meg akarja ismerni Mario Draghi kormányprogramját. Kifejtette, hogy a legnagyobb parlamenti erőként az Öt Csillag Mozgalom "nyilvános elismerést" vár a leendő miniszterelnöktől, ami azt jelenti, hogy a párt kapja többek között a környezetvédelmi tárcát.

A 2018 júniusától Giuseppe Conte miniszterelnök január 26-i lemondásáig kormányzó Öt Csillag Mozgalom a többi párthoz hasonlóan részt vett a Mario Draghi vezette kormányalakítási konzultációkon, amelyek kedd este épp az M5S delegációjával zárultak le. A párt vezetői, köztük Beppe Grillo és Luigi Di Maio külügyminiszter az utóbbi napokban azt hangoztatták, hogy támogatják a Draghit. A párt mozgalmi szárnya viszont kezdettől fogva nemet mond egy Draghi-kormányra: az M5S radikális csoportját vezető Alessandro Di Battista "a pénzügyi elit apostolának" nevezte Draghit. A csoport kedd este internetes találkozón kívánta melegebb éghajlatra a Draghi által képviselt politikát.

A párt mozgalmi szárnya elfogadhatatlannak tartja, hogy az M5S Silvio Berlusconival, a jobboldali Matteo Salvinivel és a kormánybuktatás miatt árulónak tartott Matteo Renzivel legyen egy kormányban. Annak ellenére, hogy az M5S 2018 és 2019 között a Salvini vezette Ligával, majd Matteo Renzivel volt kormányon.

Elemzők szerint az M5S internetes konzultációját azért halasztották el, mivel a párt attól tart, hogy a voksolók többsége megvétózza a Draghi-kormányban való részvételt. A felmérések szerint az M5S szavazóinak 70 százaléka nemet mond Mario Draghira. Sajtóértesülések szerint az M5S a "robbanás" szélén áll, a szavazóbázis egyre hangosabban tiltakozik, és az online voksolást sürgeti a kormányba való belépés elutasítására.

Az M5S belső feszültsége megakasztotta a kormányalakítási folyamatot. Mario Draghi szerdán a társadalmi felekkel találkozott, és ezt követően az államfőhöz készült a kormányalakítási megbízatás elfogadásának megerősítésére. A következő órákban dől el, hogyan alakul tovább a kormányalakítás menete.

A baloldali Demokrata Párt (PD) azonnali vezetőségi ülést hívott össze. Matteo Salvini és Silvio Berlusconi közös nyilatkozatban hangoztatta, hogy Olaszországnak nincs vesztegetni való ideje.

Sajtókommentárok szerint az M5S két kormány "elveszítése" után nem engedheti meg magának, hogy a következő, Draghi vezette csapatból kimaradjon. Más vélemények szerint az Öt Csillag Mozgalom a késleltetéssel saját erejét igyekszik felmutatni, nyomást gyakorolva Mario Draghira, aki azonban az M5S nélkül is bizalmat tud kapni a parlamentben, miközben a párt a kettészakadást kockáztatja a parlamentben is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!