Az Öt Csillag Mozgalom szavazói nemet mondtak a belügyminiszter elleni bírósági eljárásra

Külföld, 2019.02.19

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) olasz kormánypárt szavazói hétfő este lezárult internetes szavazásukon nemet mondtak arra, hogy az olasz parlament megfossza mentelmi jogától és bíróság elé állítsa Matteo Salvini belügyminisztert egy korábbi migrációs intézkedése miatt.

Az M5S, szokása szerint, a mozgalom regisztrált szavazói között online voksolást tartott a pártot is érintő kérdésről.

A véleménynyilvánításban részt vevő több mint 52 ezer voksoló 59,05 százaléka úgy szavazott, hogy Matteo Salvini az olasz állam érdekében lépett, amikor tavaly augusztusban nem engedélyezte, hogy az olasz parti őrség hajója, a Diciotti fedélzetén érkezett 177 fős migráncsoport olasz partra lépjen.

Az M5S internetes szavazása megelőzte az olasz parlament illetékes mentelmi bizottságának kedden délután várható döntését a Matteo Salvinivel szemben indított eljárásról.

A belügyminiszter, a Liga kormánypárt vezetője ellen a szicíliai Catania ügyészsége indított vizsgálatot hivatali hatalommal való visszaélés, személyi szabadság korlátozása, valamint a nemzetközi konvenciók megsértése miatt. Ezt a kormánytagokkal szembeni eljárásokkal megbízott úgynevezett miniszteri bíróság is megerősítette. Az ügy most az olasz parlamenthez került át: első lépésben a mentelmi bizottságnak kell döntenie arról, támogatja-e vagy sem a Matteo Salvinivel szembeni fellépést, vagyis azt, hogy a belügyminisztert, aki a római felsőház tagja, megfosszák mentelmi jogától és bíróság elé állítsák.

A bizottság elnöke, Maurizio Gasparri a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) tagja már korábban nyilvánosságra hozta, hogy nem támogatja a Salvinivel szembeni eljárást. A 23 tagú bizottságban a Liga, a FI és a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) tagjai az eljárás ellen szavaznak, a balközép Demokrata Párt (PD) és más baloldali pártok igent mondanak, az M5S hét tagjának a párt internetes szavazása értelmében nemet kellene mondania. A bizottság döntésének figyelembe vételével a szenátus egy hónap múlva szavaz a Salvinit érintő ügyről. A felsőházban az M5S frakciótagjai sem biztos, hogy a párt online felmérésével összhangban szavaznak. Elemzők szerint azonban az európai parlamenti (EP-) választások küszöbén az M5S-nek nem áll érdekében kormányválságot kirobbantani. Ezt bizonyítja, hogy Luigi Di Maio, az M5S vezetője, Danilo Toninelli, az M5S-nek az olaszországi kikötőkért felelős minisztere, valamint Giuseppe Conte miniszterelnök is az ügyészségnek küldött levélben hangsúlyozta, hogy támogatta Matteo Salvini döntését a migránsok partraszállásának megtagadásáról.

Matteo Salvini közösségi oldalán azt üzente, nyugodtan várja a parlamenti bizottság véleményét: "az olaszok tudják, hogy az ő érdekükben cselekedtem, a határok és a nemzetbiztonság védelmében" - írta. A belügyminiszter a támogatására nyitott SalviniNeAddFel (salvininonmollare.it) internetes honlapot idézte, amelyen több mint 71 ezren regisztráltak. A portál szerint a belügyminiszter 3-tól 15 évig terjedő börtönbüntetést kockáztat.

Az olasz parti őrség hajója augusztus 15-én máltai vizeken 177 bevándorlót vett fedélzetére. Málta megtagadta a csoport befogadását, de a római kormány sem engedélyezte a kikötést: a Diciotti napokig Lampedusa-szigeténél vesztegelt a tengeren, majd augusztus 20-án beúszhatott a szicíliai Catania kikötőjébe. Matteo Salvini viszont megtiltotta, hogy a migránsok leszálljanak a hajóról. Az olasz kormány feltételként szabta, hogy az EU ossza szét a migránsokat a tagállamok között. Végül augusztus 26-án a migránsok elhagyták a hajót: száz főt az olasz püspöki kar (Cei), további húszat-húszat Albánia és Írország vállalt. A bevándorlóknak, néhány kivétellel, azóta majdnem teljesen nyomuk veszett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!