Az öt évvel ezelőtti földrengésre emlékeznek a közép-olaszországi Amatricében

Külföld, 2021.08.23

Több mint háromszáz halálos áldozat nevét olvassák fel Amatricében a keddre virradó éjszaka, 3 óra 36 perckor zárva a névsort, arra a 2016. augusztus 24-i percre emlékezve, amikor pusztító erejű földrengés döntötte romba négy közép-olaszországi tartomány épületeit, melyek nagy részét azóta sem sikerült helyreállítani.

Amatrice sportpályáján éjfél után kezdődik az áldozatok nevének egyenkénti felolvasása. A megemlékezésen a járványintézkedések miatt hatszázan vehetnek részt, egymástól biztonságos távolságot tartva. Kedden délelőtt ugyanott Rieti püspöke mutat be misét a halottak emlékére.

A közép-olaszországi földrengéssorozat ötödik évfordulóján Mario Draghi kormányfő is Amatricébe látogat.

A Richter-skála szerinti hatos erősségű földmozgás álmukban lepte meg a lakosokat. Az epicentrumot a valamivel több mint kétezer lakosú Amatrice, valamint az ennél is kisebb Accumoli és Arquata del Tronto közötti térségben mérték be. Az MTI helyszíni tudósítója falaikat veszített épületekről, földig rombolt településekről, kettétört országutakról számolt be. A földmozgás az egymással szomszédos Marche, Lazio, Umbria és Abruzzo tartományokban 140 önkormányzatot és mintegy 600 ezer lakost érintett. Életüket 303-an veszítették el, 388 volt a sérültek száma, 41 ezren veszítették el örökre otthonukat. Mintegy 80 ezer épület károsodott meg. Jelenleg is ötezer építkezési területen dolgoznak.

Az augusztusi földrengést újabb, 6,5-es erősségű követte október 30-án, Norciával az epicentrumban, majd 2017. január 18-án egy további, 5,4-es erősségű földrengést mértek, amelyben Amatrice addig megmenekült templomtornyai is összeomlottak.

Magyarország segítséget nyújtott a tolentinói Szent Szív-templom újjáépítésében 150 millió forinttal. A 2017 decemberében újraszentelt templom az egyik első épület volt, amelyet a földrengés övezetében újranyitottak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!