Az öttagú bírói tanácsok újraalakítására kötelezte a román alkotmánybíróság a legfelsőbb bíróságot

Külföld, 2018.11.07

A bukaresti kormány panaszának helyt adva az öttagú bírói tanácsok újraalakítására kötelezte a román legfelsőbb bíróságot szerdán az alkotmánybíróság.

A határozat többek között a bukaresti kormányt háttérből irányító Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök bírósági ügyének kimenetelét is befolyásolhatja.

A legfelsőbb bíróság két öttagú bírói tanácsának összetételéről egy 2014-ben hozott belső határozat szerint minden év elején sorshúzással döntenek, az új törvény ezt annyiban pontosította, hogy a két testületnek nem lehetnek hivatalból kinevezett elnökei, akik mellé további négy bírót sorsolnak ki, hanem a tanács minden tagját véletlenszerűen sorsolják ki.

Az alkotmánybíróság Viorica Dancila miniszterelnök panaszát megalapozottnak találva megállapította, hogy a legfelsőbb bíróság úgynevezett alkotmányos természetű jogi konfliktusba került a törvényhozással azáltal, hogy nem alakította újra - a jövő év elején úgyis megújuló - öttagú bírói tanácsait, miután hatályba lépett az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló idén módosított jogszabály.

Az alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy az utóbbi évek joggyakorlata helytelen volt, és arra kötelezte a legfelsőbb bíróságot, hogy haladéktalanul alakítsa újra az öttagú bírói tanácsokat.

A taláros testület szavazattöbbséggel hozott megfellebbezhetetlen döntést egy olyan jogvitában, amelyet a korrupcióváddal másodszor bíróság elé állított Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök érintettsége miatt övez kiemelt médiaérdeklődés Romániában.

Az ellenzéki média szerint a szociálliberális kormány azért panaszolta be a legfelsőbb bíróságot az alkotmánybíróságnál, mert Dragneát akarják egy "kedvezőbb" összetételű bírói tanácshoz juttatni perének októberben kezdődött fellebbviteli tárgyalásán, a pártelnöknek ugyanis meggyőződése, hogy annál a tanácsnál, ahova ügyét besorolták, nincs esélye elkerülni a börtönt.

Az alkotmánybírósági döntés nyomán nagy valószínűséggel újra kell majd kezdeni a fellebbviteli tárgyalást Liviu Dragnea és minden olyan alperes ügyében, akik úgy értékelik, hogy érdekeiket sértette a legfelsőbb bíróság helytelennek bizonyult joggyakorlata.

Dragneát második korrupciós perében három év és hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte júniusban első fokon a legfelsőbb bíróság egy háromtagú bírói tanácsa, és elrendelte korábbi felfüggesztett ítélete letöltését. A fellebbviteli tárgyalás október 8-án kezdődött a legfelsőbb bíróság egyik öttagú bírói tanácsánál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!