Az RMDSZ ismét Borboly Csabát jelöli a Hargita megyei tanács elnöki posztjára

Külföld, 2020.07.23

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ismét Borboly Csabát jelöli a Hargita megyei önkormányzat elnöki tisztségére a Romániában szeptember 27-én esedékes önkormányzati választásokon - döntötte el csütörtökön az RMDSZ Szövetségi Elnöksége.

A jelölésről azért kellett a szövetség központi vezető testületének határoznia, mert Hargita megyében patthelyzet alakult Borboly Csaba jelenlegi önkormányzati elnök és Barti Tihamér önkormányzati alelnök között, miután egyik jelölt sem teljesítette azokat a feltételeket, amelyek szükségesek lettek volna ahhoz, hogy a helyi döntéshozó testületben érvényes döntés születhessen. Borbolyt Csík és Udvarhely támogatta, de Gyergyó kitartott saját jelöltje, Barti mellett arra hivatkozva, hogy az említett kisrégiónak még soha nem volt megyei önkormányzati elnöke.

A Szekelyhon.ro erdélyi magyar hírportálnak Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a Szövetségi Elnökség elfogadta és érvényesítette a Hargita Megyei Egyeztető Tanácsban többségi szavazással meghozott döntést, ennek értelmében Borboly Csaba lett a szövetség jelöltje a tanácselnöki tisztségre. A Szövetségi Elnökség döntését a Szövetségi Állandó Tanácsnak, az RMDSZ egy másik központi vezetőségi testületének is jóvá kell még hagynia.

Az ügyvezető alelnök azt is közölte, hogy ezzel 99 százalékban befejeződött az RMDSZ jelöltállítási eljárása. Ennek eredményeként 291 polgármesterjelöltet indítanak, 4677 helyi önkormányzati képviselőjelöltet, 15 megyében megyei önkormányzati képviselőjelölt listát és tíz megyében megyei tanácselnök-jelöltet állítanak, de utóbbiból akár 11 is lehet, ugyanis Brassó megyében még folynak a tárgyalások.

Borboly Csaba immár három mandátum óta vezeti a többségében magyar nemzetiségűek által lakott Hargita megyét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!