Az RMDSZ nem támogatja a Dancila-kormányt

Külföld, 2019.09.04

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem támogatja a Viorica Dancila vezette román kormányt, így nem fogja megszavazni a csak szociáldemokrata minisztereket magában foglaló kabinetet - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A politikus szerdán a magyar közmédiának elmondta, hogy az RMDSZ már májusban eldöntötte, hogy nem támogatja a kormányt, akkor bontották fel ugyanis a parlamenti együttműködési megállapodást az akkori kormánykoalícióval, és mint mondta, "azóta semmi nem változott".

Augusztus végén a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) is kilépett kormányból, így megváltozott a kormány politikai összetétele, ezért Dancilanak bizalmat kell kérnie a parlamenttől. Kelemen elmondta, hogy nem hajlandók támogatni háttérből sem a kormányt, ezért időpocsékolásnak nevezte az erről szóló spekulációkat.

Közölte, találkozott Dancilaval a napokban, és nagyon korrekt beszélgetést folytattak, amely során ismertette az RMDSZ álláspontját, amit a kormányfő tudomásul vett.

Kelemen Hunor jelezte, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványát is készek megszavazni, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) már veszített egy hetet, hogy beterjessze az indítványt. Szerinte amennyiben az ellenzék tovább húzza az időt, Dancila a bizonytalan törvényhozókat átállíthatja a kormány oldalára, és azután már nem lesz elég szavazata az ellenzéknek a kormánybuktatáshoz.

Kelemen Hunor úgy vélte, hogy ha előbb a kormány fog bizalmi szavazást kérni a parlamenttől, és meglesz neki szükséges 233 szavazata, akkor az ellenzék már nem gyűjthet össze szintén 233 voksot, amennyi a kormánybuktatáshoz szükséges. Kelemen közölte, hogy Ludovic Orbannal, a PNL elnökével is tárgyalt, és elmondta neki, hogy minden elveszített nap csökkenti annak az esélyét, hogy új kormánya legyen Romániának.

Román elemzők szerint a PNL azért húzza az időt, mert az ellenzéki pártoknak valójában nem érdekük, hogy a novemberi elnökválasztás előtt hatalomra kerüljenek, így abban érdekeltek, hogy Dancila akár kisebbségi kormányként is helyén maradjon novemberig, de akár a 2020-as parlamenti választásig is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!