Az SZNT a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés támogatására irányuló aláírásgyűjtés határidejének meghosszabbítását kérte

Külföld, 2020.04.08

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy hosszabbítsa meg hat hónappal a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogatását szolgáló aláírásgyűjtés határidejét - közölte szerdán az SZNT.

Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény emlékeztet, hogy még egy hónap áll rendelkezésre a szükséges egymillió aláírás összegyűjtéséhez. Eddig elektronikusan negyedmillió európai polgár támogatta a kezdeményezést, a papír alapú aláírások összesítése a járványhelyzet miatt egyelőre elmaradt. Felidézik, hogy a rendkívüli járványhelyzet miatt a támogatási folyamat lelassult, illetve a papír alapú aláírások esetében leállt, ezért a kezdeményezők úgy döntöttek, hogy a határidő meghosszabbítását, illetve átütemezését kérik Brüsszeltől.

Az Európai Bizottságnak küldött levélben két időpontot is kértek, azt javasolták, hogy a hat hónapos hosszabbítást attól az időponttól számítsák, amikor vagy az EU tagállamainak többségében megszűnnek a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott, a személyek szabad mozgását, illetve a gyülekezési jog gyakorlását korlátozó intézkedések, vagy amikortól a polgári kezdeményezést elindító polgári bizottság arról tájékoztatja az Európai Bizottságot, hogy készen áll az aláírásgyűjtés folytatására.

Az SZNT emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság hivatalos válaszáig, illetve a május 7-i határidőig az aláírásgyűjtés folytatódik. A támogató aláírásokat elektronikus formában a www.nemzetiregiok.eu címen lehet rögzíteni. A kezdeményezőknek május 7-ig minimum hét uniós tagállamból egymillió aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a kezdeményezés a brüsszeli döntéshozók asztalára kerülhessen.

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy uniós szintű jogszabály szülessen azon régiók kiemelt támogatásáról, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!