Az új hatalom és ellenzék politikai csatározása jegyében kezdődött a román parlament első ülésszaka

Külföld, 2021.02.01

Az új jobbközép bukaresti kormánykoalíció és a szociáldemokrata ellenzék politikai csatározása jegyében kezdődött hétfőn a tavaly december 21-én alakult román parlament első rendes ülésszaka.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter lemondását követelő feliratokkal érkeztek a parlamentbe, az egy hónapja hivatalba lépett tárcavezetőt téve felelőssé azért a bukaresti Matei Bals járványtani kórházban bekövetkezett tűzért, amely pénteken öt, azóta pedig további három páciens halálát okozta.

Ludovic Orban, a kormánykoalíció legnagyobb pártját, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) vezető képviselőházi elnök a korábbi, PSD által uralt parlament örökségének felszámolását nevezte a jobbközép kormánykoalíció egyik prioritásának. Rámutatott: el fogják utasítani a büntetőjog módosítása érdekében beterjesztett szociáldemokrata törvénykezdeményezéseket, és ki akarják javítani az igazságügyi törvényeket, figyelembe véve az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos elvárásokat, a Velencei Bizottság, a GRECO (az Európa Tanács korrupcióellenes testülete) és az Európai Bizottság ajánlásait.

Valamennyi kormánypárt az idei állami költségvetés elfogadását nevezte a parlament legsürgősebb feladatának, Florin Citu miniszterelnök azonban hétfőn közölte: a büdzsé beterjesztése néhány napig még késni fog, mert a minisztériumok még nem véglegesítették az egyes ágazatok reformjáról szóló terveiket, márpedig az új kormány ettől teszi függővé a közpénzek elosztását.

A kétkamarás román parlament december 23-án szavazott bizalmat Florin Citu liberális miniszterelnök jobbközép koalíciós kormányának, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alakított a december 6-i parlamenti választások után.

Hétfőn a parlament mindkét háza megválasztotta a házbizottságot. Az RMDSZ ezekben a testületekben egy-egy háznaggyal képviselteti magát. Az RMDSZ képviselőházi csoportját a most kezdődött tavaszi ülésszakban Csoma Botond, a szenátusi frakciót pedig Turos Loránd vezeti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!