Az ukrán alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a terrorváddal őrizetbe vett Szavcsenko letartóztatását

Külföld, 2019.06.25

Az ukrán alkotmánybíróság helyt adott kedden Nagyija Szavcsenko tavaly terrorváddal őrizetbe vett képviselőnő keresetének, és alkotmányellenesnek minősítette előzetes letartóztatásba helyezését.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülése szerint a 17 tagú bíróság 10 tagja szavazott a határozat mellett.

A döntés értelmében alkotmányellenes a büntető törvénykönyvnek az a cikkelye, amely szerint a terrorizmussal gyanúsítottakat minden esetben előzetes letartóztatásba kell helyeznie a bíróságnak.

Szavcsenko tavaly májusban nyújtotta be keresetét az alkotmánybírósághoz. A képviselőt idén április 12-én helyezték szabadlábra, miután lejárt fogva tartásának határideje, és az illetékes bíróság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg, hanem mostantól szabadlábon védekezhet az ellene folyó eljárás további szakaszában.

Szavcsenko 2006-ban tért vissza Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két éven át tartották fogva, amiért ukrán oldalon harcolt a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban. Hazatérésekor ünnepelve fogadták az országban, Petro Porosenko akkori elnök még Ukrajna Hőse címmel is kitüntette. A volt katona viszont - elfoglalva Kijevben parlamenti képviselői helyét, amelyhez a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza párt jutatta őt a 2014-es választásokon - azonnal szembefordult a kijevi vezetéssel. Miután mindenféle felhatalmazás nélkül tárgyalásokat folytatott szakadár vezetőkkel a Donyec-medencében, a Haza párt is kizárta frakciójából, így független képviselőként folytatta a politizálást.

2018. március 22-én a parlamentben vették őt őrizetbe a hatóságok rögtön, miután a törvényhozás a főügyészség indítványára megfosztotta mentelmi jogától. A bíróság már másnap döntött előzetes letartóztatásba helyezéséről. A vád szerint Szavcsenko erőszakos hatalomátvételt és támadást
tervelt ki társaival az ukrán politikai vezetők - köztük Porosenko, valamint kormánytagok és parlamenti képviselők - ellen.

A képviselő szavai szerint azért folytatott "beszélgetéseket" terrortámadásokról, hogy "összezavarja és nevetség tárgyává tegye" az ország vezetőit.

Szavcsenkóra az ellene felhozott vádak alapján akár életfogytig tartó börtönbüntetés is kiszabható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!