Az Ukrán Biztonsági Szolgálat adatai szerint a Wagner nevű orosz zsoldoshadsereg tagjainak 10 százaléka ukrán

Külföld, 2018.10.08

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) információi alapján a Wagner nevű orosz magánhadsereg tagjainak mintegy tíz százaléka ukrán állampolgár - mondta el Ihor Huszkov, a titkosszolgálat apparátusának vezetője hétfőn az Ukrajinszki Novini ukrán hírportálnak adott interjújában.

A Wagner zsoldosalakulat először a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban tűnt fel az oroszbarát szakadár fegyveresek oldalán, majd megjelent Szíriában is.

A nyáron sajtóhírek jelentek meg arról, hogy három orosz újságíró életét vesztette a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol a Wagner zsoldosalakulatról készültek dokumentumfilmet forgatni a Mihail Hodorkovszkij orosz emigráns politikus, üzletember által alapított Oknyomozás-irányítási Központ (CUR) megbízásából. Az újságírók halála miatt Hodorkovszkij fel is számolta a CUR-t, amelynek egyik volt újságírója a nagy-britanniai Szkripal-ügy elkövetésével gyanúsított állítólagos orosz ügynökök kilétének felderítésére indított oknyomozásban is részt vett.

A Wagner magánhadsereget az orosz Szabadság Rádió kapcsolatba hozta Jevgenyij Prigozsin üzletemberrel, aki egyes források szerint közeli barátságban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az étterem-tulajdonos Prigozsint az ukrán sajtóban "Putyin szakácsaként" is emlegetik. Neve legutóbb egy hete jelent meg az ukrán híradásokban. Arkagyij Babcsenko Kijevben élő orosz újságíró, akinek "meggyilkolását" május végén rendezte meg az SZBU, hogy megóvják egy valódi merénylettől, azt állította a Facebookon, hogy szerinte ő rendelte meg megöletését, amiért kritikus posztokat tett ki róla az internetre.

AZ SZBU apparátusvezetője a hétfői interjúban elmondta, hogy az ukrán titkosszolgálat adatai szerint a Wagner alakulat összesen több mint ötezer tagot számlál. Közülük az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget azon lakóit is beleértve, akik felvették az orosz állampolgárságot, legfeljebb tíz százalék az ukrán állampolgárságú.

Huszkov megjegyezte, hogy a Wagner magánhadseregnek nincs állandó állománya, tagjai szerződésesek, háromhavonta vagy hosszabb időközönként váltják őket.

Elmondta, hogy a zsoldoshadseregnek sok olyan ukrán állampolgár a tagja, akik harcoltak a Donyec-medencében, majd 3-4-szer voltak Szíriában, ahol szintén harci cselekményekben vettek részt.

Huszkov közölte: az SZBU-nak olyan bizonyítékok vannak a birtokában, amelyek azt igazolják, hogy a Wagner zsoldosainak nagy valószínűséggel közük volt a három orosz újságíró halálához Afrikában. Hozzátette, hogy az orosz vezetés és a magán katonai vállalkozás vezetői igyekeznek elkendőzni ezt, és azt a hamis hírt terjesztik, hogy feloszlatták a magánhadsereget.

Az UNIAN ukrán hírügynökség emlékeztetett arra, hogy az SZBU 2017 októberében kezdett információkat nyilvánosságra hozni a Wagner ukrajnai tevékenységéről. A honlapjukon egyebek mellett hangfelvételeket tettek közzé a Wagnerhez tartozó fegyveresek és az orosz hadsereg tisztjei közötti, rögzített beszélgetésekről, amelyek az ukrán titkosszolgálat megfogalmazása szerint "nem hagynak kétséget afelől, hogy a Wagner zsoldosai az Oroszország által az egész világ ellen indított hibridháború eszközei".

Az SZBU sajtóközpontja által közölt adat szerint a Wagner eddig Ukrajnában és Szíriában összesen több mint 600 zsoldosát veszítette el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!