Az ukrán elnök ideiglenesen felfüggesztette hivatalából az alkotmánybíróság elnökét

Külföld, 2020.12.29

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden kiadott rendeletével két hónapra felfüggesztette hivatalából Olekszandr Tupickijt, az alkotmánybíróság elnökét.

Az elnöki iroda közleménye szerint a döntést az államfő azután hozta meg, hogy a főügyészi hivatal erre vonatkozó kérelmet nyújtott be, és Zelenszkij ily módon kívánja megszüntetni a keletkezett alkotmányos válságot.

Fegyir Venyiszlavszkij, az államfő képviselője az alkotmánybíróságban a következőképpen érvelt a döntés mellett: "Ez nem elbocsátás, nem megszűntetése (Tupickij) bírói hatáskörének, ez ideiglenes intézkedés, amelyet Ukrajna büntetőtörvénykönyvének 154. cikke ír elő. Az elnök Ukrajna alkotmánya szerint járt el. A 154. cikk szerint ugyanis az elnök által kinevezett személy az előzetes vizsgálat során ideiglenesen legfeljebb két hónapos időtartamra felfüggeszthető." - idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál az illetékest.

Tupickijt tanú megvesztegetésével és a bíróság félrevezetésével gyanúsítják. 2006 és 2010 között Donyeckben volt bíró, a sajtóban kiszivárgott értesülések szerint ekkor hozzájárult egy üzem lefoglalásához, és valószínűleg részesedést kapott az ügyletből. Később az alkotmánybíróság helyettes vezetőjeként rábeszélt egy donyecki üzletembert, hogy ne tegyen vallomást egy energetikai művek körüli tulajdonjogváltás részleteiről, amelyben szintén szerepet játszott.

Hétfőn a főügyészség hivatalosan is gyanúsítotti értesítést küldött ki Tupickijnak, miután nem jelent meg az ügyében folyó bírósági meghallgatáson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!