Az ukrán földpiac megnyitása ellen tüntetők rendőrökkel csaptak össze a kijevi parlamentnél

Külföld, 2019.12.17

Összecsaptak az ukrajnai termőföldpiac megnyitása ellen tüntetők és a rendőrök kedden Kijevben a parlament épülete előtt, a rendőrök könnygázt vetettek be - számoltak be helyszíni hírforrások.

Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök sajtótájékoztatóján közölte, hogy összesen 17 rendőr sérült meg és 26 tüntetőt vettek őrizetbe. Arra nem tért ki, hogy hány tüntető sérült meg. Az UNIAN hírügynökség szerint annyit mondott, hogy két polgári személy fordult ellátásért egészségügyi intézményhez, és még azt, hogy az őrizetbe vettek kaptak orvosi és jogi segítséget.

A parlament november 13-án első olvasatban már megszavazta azt a törvényjavaslatot, amely alapján 2020. október 1-jétől feloldják Ukrajnában a termőföld adás-vételének 2001 óta érvényben lévő moratóriumát. Kedden a parlament agrárbizottsága tárgyalta az előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokat, és készítette elő a törvényjavaslatot a második, azaz végleges plenáris tárgyalásra.

A termőföld piacának megnyitása ellen tiltakozók egyrészt nem tartják kellően biztosítottnak a kis- és középgazdák érdekvédelmét a parlament előtt lévő törvényjavaslatban, de főként amiatt aggódnak, hogy külföldiek vásárolják fel az ukrán termőföldet. A kormánypárt részéről a napokban elhangzott az az ígéret, hogy a végleges változatba bekerül majd egy olyan pont, amely alapján külföldiek addig nem szerezhetnek földtulajdont Ukrajnában, amíg ezt népszavazáson a választók jóvá nem hagyják.

A törvényhozás épülete előtt a Nemzeti Hadtest (Nackorpusz) nevű nacionalista szervezet, valamint a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) ellenzéki parlamenti párt és a parlamenten kívüli nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt képviselői gyűltek össze a földpiac megnyitása elleni tiltakozásra.

A rendőrség adatai szerint a parlament előtt kedden összesen mintegy négy és fél ezren vettek részt valamelyik meghirdetett demonstráción. A termőföld piacának megnyitása elleni tiltakozás mellett párhuzamosan még három másik kisebb demonstráció is zajlott a törvényhozás épülete előtt. A rendfenntartókkal történt összetűzésekben mintegy ötszázan vettek részt. A tiltakozóakciók biztosítására mintegy 2,5 ezer rendfenntartót vezényeltek ki a parlamenthez.

A megmozdulás alatt több incidens is történt. Közvetlenül a parlamentnél a Nackorpusz tagjai sátrat akartak felállítani, és amikor a rendfenntartók megkérdezték tőlük, van-e erre engedélyük, válaszul fertőtlenítőt locsoltak rájuk, mire utóbbiak könnygázspray-vel fújták le a tüntetőket - számolt be a Hromadszke ukrán televízió hírportálja a részletekről. A helyszíni beszámoló szerint az összetűzés közben egy újságírónőt és egy operatőrt is lefújtak könnygázzal. Előbbinek kiverték a kezéből a mobiltelefonját is, miközben az incidenst filmezte. Ugyanakkor a 112 Ukrajina hírtévé arról számolt be, hogy a tüntetők is fújtak paprikaspray-t a rendőrökre.

Az UNIAN szerint egy másik összetűzés is történt egy közeli metróállomásnál. A demonstrálók egy traktort akartak a parlament elé vinni, de a hatóságok feltartóztatták a járművet.

Kora délutánra a rendőröknek sikerült kiszorítaniuk a parlament előtti térről azokat a tüntetőket, akik köveket, üvegeket, botokat dobáltak feléjük, és egyelőre nyugodttá vált a helyzet. A helyszíni jelentések szerint a parlamenti képviselők által is lakott közeli "Kijev" szálloda néhány ablaküvege is betört. A parlament összes bejáratát lezárták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!