Az ukrán főügyészség átvilágítja a korábban lezárt ügyeket, köztük azokat, amelyekben a Burisma is érintett

Külföld, 2019.10.04

Az ukrán főügyészség átvilágítja a korábban lezárt ügyeket, köztük mintegy 15 olyan ügyészségi eljárást, amelyekben a Burisma Holding gázipari vállalat is érintett, amelyben igazgatóbizottsági tag volt Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnökjelölt-aspiráns és volt alelnök fia - közölte pénteken kijevi sajtótájékoztatóján Ruszlan Rjabosapka újonnan kinevezett főügyész.

Ukrán hírportálok szerint Rjabosapka azt mondta, hogy az ügyészség átvilágítja az ügyészségi szervek, köztük a főügyészség által korábban lezárt, folytatott vagy részekre bontott ügyészségi eljárásokat.

Ezzel összefüggésben azt kérdezték tőle újságírók, hogy a Burisma-ügyben lesz-e felelősségre vonás? Rjabosapka azt mondta, hogy mintegy 15 olyan átvilágítandó ügy van, amelyekben érintett volt vagy szerepelt Mikola Zlocsevszkij, a Burisma tulajdonosa, volt környezetvédelmi miniszter, illetve Szerhij Kurcsenko üzletember és más személyek és vállalatok.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy külföldi vagy ukrajnai politikusok, illetve tisztségviselők nem hívták, és nem próbáltak rá nyomást gyakorolni konkrét jogi eljárásokra vonatkozó döntésekben. Hozzátette, hogy a főügyészség független az elnöki hivataltól és az elnöki hivatal politikai befolyásától.

Az Egyesült Államokban a minap robbant ki a Donald Trump elnököt érintő botrány, miután a The Washington Post című lap nyilvánosságra hozta: egy ismeretlen amerikai hírszerző feljelentést tett Trump ellen amiatt, hogy nyomást gyakorolt ukrán hivatali partnerére, Volodimir Zelenszkijre július 25-i telefonbeszélgetésük alatt. Egyes értelmezések szerint arra akarta rávenni Zelenszkijt, hogy Kijev segítsen terhelő bizonyítékokat szerezni Ukrajnában Joe Biden ellen. Az ő egyik fia, Hunter Biden a Burisma Holdings igazgatótanácsának tagja volt évekig, és jelentős összegeket keresett, amikor apja alelnökként meghatározó szereplője volt az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának. A Burisma tulajdonosa a Rjabosapka által említett Mikola Zlocsevszkij.

Az amerikai Demokrata Párt a feljelentés nyomán vizsgálatot kezdeményezett annak megállapítására, hogy indokolt-e megkezdeni a Trump felmentését célzó alkotmányos vádeljárást (impeachment). A minap közzétették a Trump és Zelenszkij közti júliusi telefonbeszélgetésről készült feljegyzést, de megoszlanak a vélemények, hogy történt-e nyomásgyakorlás Trump részéről vagy sem.

A Burismát 2002-ben alapította Zlocsevszkij, a ciprusi székhelyű holding ma Ukrajna egyik legnagyobb gázkitermelő vállalata, amely kizárólag belföldi piacon értékesít földgázt. Még Leonyid Kucsma elnöksége idején, 2003-2004 között kerültek tulajdonába az első lelőhelyek, majd számtalan kitermelési engedélyt szerzett meg Viktor Janukovics elnöksége alatt, különösen amíg a cég tulajdonosa, Zlocsevszkij kormánytag volt, a környezetvédelmi tárcát vezette az Azarov-kormányban 2010-2012 között.

Viktor Janukovics öt évvel ezelőtti bukása után, 2014-ben Zlocsevszkij ellen több bűnvádi eljárás is indult, egyebek között pénzmosás és törvénytelen vagyonosodás címén, ami miatt az oligarcha külföldre távozott. Az ügyészség körözést adott ki ellene, azonban 2017-ben lezárták a cég és Zlocsevszkij ellen folytatott vizsgálatokat. A Burisma közben - presztízsének helyreállítása érdekében - több ismert külföldi személyiséget kért fel tagnak igazgatótanácsába, köztük Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnököt. Hunter Biden 2014 májusában lett a vállalat igazgatótanácsának jogi kérdésekkel foglalkozó tagja. Ezt a tisztségét egészen az idei év áprilisáig megtartotta, havi mintegy 50 ezer dolláros fizetés mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!