Az ukrán parlament a házszabállyal vetne véget fontos törvények elodázásának

Külföld, 2020.04.16

Az ukrán parlament megszavazta csütörtöki rendkívüli ülésén azt a házszabály-módosítást, amely megakadályozza, hogy a képviselők töménytelen mennyiségű módosító javaslattal odázzák el fontos törvények végleges olvasatban való elfogadását.

A képviselői jogokkal való visszaéléssel szembeni fellépésről szóló előterjesztést értelmében mostantól többségi támogatással különleges eljárás alá veszik azokat az eseteket, amikor a második olvasathoz benyújtott módosító indítványok száma ötszörösével, vagy annál többel haladja meg a benyújtott törvényjavaslat cikkelyeinek, valamint záradékainak számát, illetve a benyújtott módosítók meghaladják az ötszázat.

A különleges eljárás során a frakcióknak két napjuk lesz arra, hogy az illetékes bizottság elnöke elé tárjanak legfeljebb öt módosító indítványt, amelyet a bizottság nem támogatott, de ragaszkodnak hozzá, a függetleneknek egy ilyen módosítóra lesz lehetőségük. A bizottságnak szintén két napja lesz arra, hogy összesítse a módosító indítványokat a plenáris ülés előtt.

A házelnök jelezte, hogy a most elfogadott házszabály-módosítás csak a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett országos karantén időszakában és a rá következő 30 napban lesz érvényben.

A házszabály módosítását elsősorban az tette szükségessé, hogy a bankokról szóló, úgynevezett "Kolomojszkij-ellenes" törvényjavaslat második olvasatban történő tárgyalásához mintegy 16 ezer módosító javaslat érkezett be, miután a parlament március végén első olvasatban megszavazta a javaslatot. A törvény elfogadása egyik feltétele annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folytassa Ukrajna hitelezését.

Az előterjesztés egyebek mellett kimondja, hogy a piacról kivont - azaz csődbe ment, államosított - pénzintézetek volt tulajdonosai bírósági úton nem szerezhetik vissza tulajdonukat, azért legfeljebb pénzbeli kártérítést kaphatnak.

Ihor Kolomojszij oligarcha volt a főrészvényese Ukrajna legnagyobb lakossági bankjának, a Privatbanknak, amelyet 2016 végén államosított az ukrán kormány, azt állítva, hogy így mentette meg a csődtől. Kolomojszkij szerint a bank nem volt csődhelyzetben, ezért pert indított, és tavaly áprilisban egy kijevi bíróság törvénytelennek is minősítette a bank államosítását. Az ukrán állam viszont addigra milliárdokat költött a pénzintézet feltőkésítésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!