Az ukrán parlament a nemzeti ellenállásról fogadott el törvényjavaslatot első olvasatban

Külföld, 2021.06.29

Az ukrán parlament keddi ülésén első olvasatban elfogadta a nemzeti ellenállásról szóló, Volodimir Zelenszkij elnök által beterjesztett törvényjavaslatot.

Az előterjesztést - amely lényegében arról szól, miként készítik fel a polgári lakosságot állampolgári feladatainak teljesítésére háború esetén - 318 képviselő hagyta jóvá a 450 fős törvényhozásban. A képviselők a felére csökkentették a törvényjavaslat második olvasatra történő előkészítésének határidejét is.

Andrij Taran védelmi miniszter, az előterjesztés előadójának szavai szerint a törvényjavaslat elfogadása lehetőséget nyújt "a területi védelem és az ellenállás rendszerének kialakítására, amely a lakosság államvédelemre való felkészítésével együtt szilárd alapot teremt az ellenség agressziójának ellensúlyozásához". Hozzátette, hogy a törvényjavaslat rendelkezéseinek végrehajtása a tervek szerint 2022. január 1-jétől kezdődik el.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint a javaslat egyebek mellett olyan fogalmakat határoz meg, mint a nemzeti ellenállás, a területi védelem és az ellenállási mozgalom.

A törvény szerint a nemzeti ellenállás "Ukrajna átfogó védelmének egyik alkotóeleme, amely magában foglal egy sor intézkedést, amelyeket Ukrajnában békeidőben egy speciális időszak alatt szerveznek és hajtanak végre az ukrán állampolgárok minél szélesebb körének bevonásával a katonai biztonság, az állam szuverenitásának és területi integritásának szavatolása érdekében, ily módon elrettentve és visszaszorítva az agressziót, és elfogadhatatlan veszteségeket okozva az ellenségnek, ami miatt az kénytelen megállítani az Ukrajnával szembeni agressziót".

A nemzeti ellenállás összetevői a területi védelem, az ellenállási mozgalom és az ukrán állampolgárok felkészítése a nemzeti ellenállásra. "A polgárok felkészítése a nemzeti ellenállásra olyan intézkedéscsomag, amelyet állami szervek és helyi önkormányzati szervek hajtanak végre a hazafias tudat és a fenntartható motiváció kialakítása, az Ukrajna védelméhez szükséges ismeretek és gyakorlati készségek megszerzése céljából" - idézett a hírportál a törvényjavaslatból. A polgárok nemzeti ellenállásra való felkészítésének feladata a segítségnyújtás ahhoz, hogy Ukrajna állampolgárai felkészüljenek arra, miként teljesítsék alkotmányos kötelességüket a hazájuk, Ukrajna függetlensége és területi integritása védelmében, továbbá a lakosság felkészítése az életkörülményekre harcok sújtotta területen.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy Oroszország márciusban hadgyakorlatokra hivatkozva jelentős létszámú katonai erőt - korábbi kijevi közlések szerint legalább 80 ezer főt - és nagy mennyiségű haditechnikát vont össze Ukrajna keleti határainál és az általa 2014-ben önkényesen megszállt Krím félszigeten. A nyugati országok heves tiltakozása nyomán Moszkva bejelentette, hogy április 23-tól visszavonja csapatait az említett területekről, Kijev szerint viszont mindössze 3500 orosz katonát vontak ki a Krímből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!