Az ukrán parlament elfogadta a jövő évi költségvetést

Külföld, 2021.12.02

Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön a jövő évi állami költségvetést.

Szergej Marcsenko pénzügyminiszter elmondta, hogy az államháztartás bevételei 1332 milliárd hrivnyát, a kiadások 1521 milliárd hrivnyát tesznek ki. (1 hrivnya körülbelül 12 forint). "A nemzetközi partnereinkkel egyeztetve, a hiány határértékét a GDP 3,5 százalékában határozta meg a kormány, ami várhatóan 188,8 milliárd hrivnya lesz" - mondta a tárcavezető.

Szavai szerint "reális és kiegyensúlyozott" költségvetés készült, megtartva benne a parlament és a kormány által meghatározott prioritásokat, köztük az orvosi bérek és a diákösztöndíjak emelését, a digitalizáció folytatását és ezzel együtt az elektronikus népszámlálásra való felkészülést, a Donyec-medencei konfliktusban harcolt veteránok számára a lakáshoz jutást, valamint az infrastrukturális fejlesztéseket.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint a minimálbér október 1-től havi 6700 hrivnyára, a munkaképes személyek létminimuma július 1-től havi 2600 hrivnyára, december 1-től pedig havi 2684 hrivnyára emelkedik.

A biztonságra és védelemre fordított kiadások a GDP 6 százalékára, azaz körülbelül 322,7 milliárd hrivnyára nőnek.

Az infrastrukturális beruházások közül 4,4 milliárd hrivnyát készülnek fordítani repülőterek fejlesztésére, ebből 1 milliárd hrivnyát egy új nemzeti légitársaság létrehozására. Az infrastrukturális alapból további 4,3 milliárd hrivnya támogatást különítettek el a vasútvonalak korszerűsítésére és villamosításra.

Kulturális fejlesztésekre ötmilliárd hrivnyát, az egészségügyi rendszer korszerűsítésére további 3,1 milliárd hrivnyát, és 2 milliárd hrivnyát az oktatási és a tudományos szféra támogatására szánt a kormány.

A kormány a költségvetésben 28,6 hrivnyás dollárárfolyammal számolt, a jövő év végére 28,7 hrivnyát várnak. A kabinet prognózisa szerint 2022 végéig 6,2 százalékos fogyasztói áremelkedés várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!