Az ukrán parlament kinevezte a jegybank új elnökét

Külföld, 2022.10.07

A kijevi parlament pénteken az ukrán nemzeti bank új elnökévé Andrij Pisnijt nevezte ki - hozta nyilvánosságra Olha Vaszilevszka-Szahljuk, a kormányzó Nép Szolgája párt képviselője.

Az új jegybankelnök kinevezését 290 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban.

Pisnij eddig az állami Oscsadbank vezetője volt, 16 évnyi gyakorlattal rendelkezik az ukrán bankrendszerben, a legtöbb időt az Oscsadbanknál töltötte. Régóta politikai szövetségese Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnöknek. A 2012-es választásokon a Julija Timosenko vezette Haza párt helyettes kampányfőnöke volt, majd később a pártból kivált Jacenyuk csoportjához csatlakozott - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Jaroszlav Zseleznyak képviselő tájékoztatása szerint az új jegybankelnök a törvényhozás előtt felszólalva kiemelte: ahhoz, hogy Ukrajna a nemzetközi partnerektől forrásokat vonzzon az évi több mint 30 milliárd dolláros hiány fedezésére, együttműködésre van szüksége az IMF-fel.

A partnerek támogatásán múlik, hogy Ukrajna képes-e mérsékelni a költségvetés hiányát. Kiállt a hadiállapot idején bevezetett korlátozások mellett. Kijelentette, hogy a jegybank hivatalos árfolyama megfelelő, azaz valósan tükrözi a jelenlegi gazdasági helyzetet - tette hozzá Pisnij.

Pisnij a poszton Kirilo Sevcsenkót váltotta a jegybank élén. Elődje előbb egészségi állapotára hivatkozva nyújtotta be lemondását, később viszont azt állította, hogy politikai nyomásnak volt kitéve.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!