Az ukrán parlament ratifikálta az Isztambuli Egyezményt

Külföld, 2022.06.20

Az ukrán parlament megszavazta hétfőn a nők elleni, illetve a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről szóló Isztambuli Egyezményt - jelentette a Jevropejszka Pravda hírportál.

Az előterjesztést 259 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban, négy elutasította, 25 pedig tartózkodott.

Az isztambuli egyezmény ratifikálását elemzők jó jelzésnek tartják a közelgő EU-csúcs előtt, mert ez arról tanúskodik, hogy Ukrajna kész az európai integrációhoz szükséges reformok végrehajtására - mutatott rá a hírportál.

A Jevropejszka Pravda ismertetése szerint az isztambuli egyezmény az Európa Tanács egyezménye a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzéséről és leküzdéséről, amely 2011-ben készült el, s amelyet Ukrajna még abban az évben alá is írt. Az egyezmény 2014-ben lépett hatályba.

Ez az első ilyen jellegű dokumentum, amely jogilag kötelezi a részes országokat a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem jogi keretének létrehozására. Az egyezményhez csatlakozó országoknak büntethetővé kell tenniük a pszichológiai bántalmazást, az üldözést, a fizikai és szexuális bántalmazást, a kényszerházasságot, a kényszerabortuszt és a sterilizálást.

A dokumentumot 46 ország és az Európai Unió írta alá eddig, közülük kilenc ország azonban még nem ratifikálta. Az ukrán ratifikáció elsősorban azért csúszott mostanáig, mert az egyházak és a konzervatív politikusok tiltakoztak a dokumentumban használt "gender" kifejezés ellen. Több olyan uniós tagállam is van, amelyek aláírták, de egyelőre nem ratifikálták az egyezményt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!