Az ukrán parlament verekedésig fajuló vitában névváltoztatásra kötelezte az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű "szárnyát"

Külföld, 2018.12.20

Az ukrán parlament törvénymódosítást fogadott el csütörtökön, amelynek érelmében az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű maradó "szárnyának" meg kell változtatnia a nevét, miután létrejött az új egységes és Oroszországtól független nemzeti ortodox egyháza az országnak. A szavazás után verekedés tört ki a képviselők között az ülésteremben.

Az új törvény értelmében az Ukrajnában agresszor államnak minősített Oroszországgal egységben - vagy alárendeltségben - álló ukrajnai egyház nem nevezheti magát ukrán egyháznak, hanem csakis orosznak. Ugyanakkor az elnevezését maga választhatja meg, hívhatja magát ukrajnai orosz ortodox egyháznak vagy kijevi orosz ortodox egyháznak, harkivinak, és így tovább. Csak annyiban lesz korlátozva a működése, hogy nem tevékenykedhet katonai alakulatoknál és a kelet-ukrajnai frontvonal mentén - fejtette ki az indítványt ismertetve Olekszandr Brihinyec kormánypárti képviselő.

Az előterjesztést a 450 fős törvényhozás 240 képviselője szavazta meg. Nem támogatta viszont az oroszbarát, a Majdan-tüntetések nyomán megbukott és Oroszországba menekült Viktor Janukovics exelnök egykori hívei által létrehozott Ellenzéki Blokk teljes frakciója. Utóbbiak és kormánypárti képviselők között a szavazás után tömegverekedésig fajultak az indulatok.

Nesztor Sufrics, az Ellenzéki Blokk képviselője előrement, és az elnöki emelvény előtti szószékről letépte a Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasaként ismert Viktor Medvedcsuk ukrán politikust rácsok mögött ábrázoló, bebörtönzését követelő plakátot, ami miatt néhány kormánypárti és független képviselő rátámadt. Ekkor Sufricsnak frakciótársai siettek a védelmére, és ez torkollott tömegverekedésbe.

A parlament határozata után a Moszkvához hű maradt ukrán ortodox egyházi szervezet közleményben fejezte ki abbéli aggodalmát, hogy az elfogadott jogszabály erőszakos cselekményeket válthat ki az egyházzal szemben, valamint sérti a lelkiismereti és vallási szabadságra vonatkozó alkotmányos jogokat.

Múlt szombaton tartották meg Kijevben az ukrán ortodox egyházi szervezetek képviselői az egyházegyesítő gyűlést, amelyen létrehozták az új egységes és Moszkvától független ukrán ortodox egyházat, amelynek vezetőjéül Jepifanyij metropolitát választották. Ezzel egy időben feloszlatta magát a kijevi patriarkátus ukrán ortodox egyháza és az ukrán autokefál ortodox egyház. Az Ukrajnában működő harmadik ortodox egyházi szervezet, a moszkvai patriarkátus ukrán ortodox egyháza ugyanakkor megtiltotta papjainak a részvételt az egyházegyesítő gyűlésen, mert ellenzi a az ukrán egyház Moszkvától való elszakadását és önállóvá válását. Kizárta soraiból azt a két püspökét, aki tiltása ellenére mégis részt vett a gyűlésen és csatlakozott az egyesített ukrán ortodox egyházhoz. A Moszkvához hű ortodox ukrán egyházi szervezet kijelentette, hogy nem ismeri el az önálló ukrán ortodox egyházat, hanem egyedül magát tekinti legitim ortodox egyháznak Ukrajnában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!