Az uniós bíróság elutasította a volt katalán vezető mentelmi jogának visszaállítását

Külföld, 2021.11.26

Az Európai Unió Bírósága pénteken úgy döntött, hogy elutasítja Carles Puigdemont szeparatista katalán vezető és társai európai parlamenti (EP) képviselői mentelmi jogának visszaállítására irányuló kérelmét - tájékoztatott a luxembourgi testület.

Az EP márciusban a spanyol hatóságok kérésére függesztette fel Puigdemont és két másik, függetlenségpárti képviselő, Toni Comin és Clara Ponsati mentelmi jogát. A döntést július végén az Európai Unió Bírósága is megerősítette.

A volt katalán elnök októberben fellebbezett a döntés ellen, miután szeptember végén őrizetbe vették Szardínián egy nemzetközi letartóztatási parancs alapján, amelyet a spanyol legfelsőbb bíróság adott ki ellene. Puigdemont-t az őrizetbe vételét követő napon feltétel nélkül szabadon bocsátották. Ezt követően elhagyta Szardíniát, ám később visszatért a kiadatásáról szóló bírósági meghallgatásra. Az illetékes szardíniai bíróság akkor felfüggesztette az ügyről szóló tárgyalást addig, amíg az Európai Bíróság döntést nem hoz a mentelmi jog ügyében és a spanyol bíróság hatáskörére vonatkozó kérdésben.

Az uniós törvényhozó testület illetékes bírája egyelőre felfüggesztette a Puigdemont és társai ellen irányuló nemzetközi elfogatóparancsot, mivel úgy ítélte meg, hogy ez jelen pillanatban nem tekinthető "sürgős intézkedésnek." A testületnek még további kérdéseket kell tisztáznia a spanyol bíróság hatáskörével kapcsolatban a végső döntéshez.

Puigdemont-t és társait Spanyolországban lázadás vádjával akarják bíróság elé állítani a katalán függetlenségről szóló 2017-es alkotmányellenes népszavazás megtartásában játszott szerepük miatt. A volt katalán elnök ellen lázadás, közpénzek hűtlen kezelése és egyéb bűncselekmények vádjával indult eljárás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!